Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зукърбърг ще продава акции на Facebook, за да инвестира в наука и образование

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг обяви намерението си да се раздели с до 75 милиона акции на компанията Facebook Corporation в следващите 18 месеца.

Събраните средства Зукърбърг ще инвестира в сферата на образованието, науката и правото. И работата на Facebook в тези области.

В публикация той посочи, че първоначално Facebook е създаден, за да изпълнява социална функция, а не като мултимилионна компания.

Неотдавна сайтът ReCode съобщи, че в последните месеци създателят на социалната мрежа е продал акции на интернет компанията за почти 300 млн. долара. В началото на септември пък броят на продадените ценни книжа е достигнал 742 хиляди. Това бе третият кръг на продажба на акции за 95 милиона долара от средата на август

През седмицата Марк Зукърбърг обяви и другата си интересна инициатива, която обаче има доста по-политически привкус. Той съобщи, че ще предаде информация, свързана с руската намеса в американския изборен процес на Конгреса на САЩ. Причината за неговата политическа активност и сътрудничество е, че създателят на Facebook не иска никой да използва социалните мрежи с цел подкопаване на демокрацията.

Преди месеци Зукърбърг представи своя план за социална глобализация - за единен свят, който заедно се бори за решаването на проблемите на всеки член, група, общност или дори нация. Според него Facebook може да има огромна роля в реализацията на този план.

Той посочи, че социалната мрежа може и трябва да се използва и за помощ, взаимопомощ, създаване на по-добро общество и противодействие на терора, злините и разпространението на популизма и разединението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във