Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зукърбърг пропадна с 39 позиции сред топ изпълнителните директори в САЩ

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг губи популярност сред служителите си. Той падна с цели 39 позиции в класацията на американския работодателски портал Glassdoor на най-добрите главни изпълнителни директори в САЩ. 

Миналата година Зукърбърг беше класиран на 16 място, а в тазгодишното издание е на 55 позиция. Главният изпълнителен директор на Facebook за пръв път влезе в престижната класация през 2013 г. и директно зае първото място. За първи път, откакто Glassdoor изследва мнението на служителите, Зукърбърг не влиза в топ 20 на рейтинговия списък.

Одобрението от страна на служителите към Зукърбърг остава високо в размер на 94%, докато през миналата година той имаше рейтинг на одобрение на стойност 96%. Намаляващата популярност на главния изпълнителен директор на Facebook се дължи на вътрешно безпокойство в компанията, която през последната година трябваше да се справя с различни кризи, свързани с публичния й образ, съобщава TechNews. Същевременно и цените на акциите на Facebook са на нивото от януари 2018 г., което несъмнено се отразява на рейтинга, тъй като много служители получават акции като част от техните възнаграждения.

Марк Зукърбърг изостава в класацията на най-добрите главни изпълнителни директори в САЩ от конкурента си Google. Съндар Пичай, гл.изп. директор на Google, също има рейтинг 94%, но заема 46 позиция. Главният изпълнителен директор на Facebook изпреварва този на Apple, Тим Кук, който е с рейтинг на одобрение 92% и съответно заема 69 място в списъка.

Най-големият удар за социалната мрежа и съответно за имиджа на Марк Зукърбърг беше разрастването на скандала през 2018 г. с изтичането на лични данни за потребителите към компанията Cambridge Analytica, случило се през 2016 г., когато фирмата е обслужвала предизборния щаб на Доналд Тръмп. Facebook бе обвинен, че е използван за манипулиране на избор, разпространение на насилствено съдържание и за разпространение  на фалшиви новини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във