Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗРЕЕ НОВ КОНФЛИКТ ЗА СТОЛИЧНОТО ПАРНО

Надцакването между Столичната община и Министерството на икономиката и енергетиката около Топлофикация - София продължава с пълна пара. На 27 юли Столичният общински съвет утвърди договор между енергийното дружество и фирма Ню Енерджи Вижън за продажба на топлинна енергия. На практика той дава възможност на частника да я купува на преференциална цена, след което да я продава на свои клиенти срещу печалба. Подобна възможност бе разписана в приетия преди две години Закон за енергетиката. Реакцията на енергийното ведомство (което държи 42% от акциите на дружеството) обаче бе предизвикана от втората част на решението. С него градският парламент упълномощи представителите си в общото събрание на Топлофикация - София да предоставят на Ню Енерджи Вижън правото за изграждане на централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия.
Броени часове по-късно от ведомството на Овчаров долетя спешна депеша със становище по казуса. Министерството е против подобни действия, тъй като не е била обявена законна процедура с ясни условия и критерии, при които ще се изгражда новата мощност. Другият аргумент, изтъкнат в писмото, е, че предстои приватизацията на Топлофикация-София и приключването на започнатите проекти би трябвало да се извърши от новия й собственик.
Загрижеността за бъдещото раздържавяване на дружеството явно е била катализирана и от срещата на заместник-министъра на икономиката и енергетиката Валентин Иванов с представители на ЕБВР и Световната банка. Двете финансови институции са сред основните кредитори на топлофикацията и техните представители са изразили безпокойство, че още няма работна група, която да работи по механизма за приватизацията й. Нито Столичната община, нито министерството са определили своите представители в групата, въпреки че преди месец постигнаха принципно съгласие за нейния състав и функции. От ЕБВР и Световната банка са притеснени дали декларираните намерения за прозрачна и бърза продажба действително ще се осъществят. Те възнамеряват да информират писмено за това столичния кмет Бойко Борисов и председателя на общинския съвет Владимир Кисьов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във