Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зоните за диво къмпингуване ще бъдат регламентирани

Зоните за диво къмпингуване по българското Черноморие трябва да бъдат определени и регламентирани в законодателството. Това стана ясно по време на среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов с председателя на Национална асоциация "Българско Черноморие" Димитър Канариев.

Регламентирането на местата за диво къмпингуване ще позволят да има ясни отговорности за осигуряването на вода, химически тоалетни, почистването на отпадъците и отпадъчните води.

"В местата по НАТУРА 2000 също се допуска диво къмпингуване, но трябва да има регламент", заяви министър Нинова.

Анализите  на асоциация "Българско Черноморие" показват, че има над 20 точки за диво къмпингуване по морето, включително в защитени територии, дюни и частни имоти. През летния сезон на тези места има над 10 000 човека, като през почивните дни нараствали до 20 000.

"Къмпингуващите по този начин замърсяват с пластмаса, бутилки, хартии, биологични отпадъци и палят огън. Те оставят след себе си тонове отпадъци, които няма кой да почисти", обясни Канариев.

От асоциацията поставиха и проблема с липсата на общи устройствени планове в някои общини по крайбрежието. Канариев посочи, че ако са били приети преди 10 години е нямало да се случи презастрояването по морето.

Нено Димов е казал, че след като бъдат внесени в МОСВ, общите устройствени планове ще бъдат обсъждани и придвижвани за приемане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във