Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Знаят се конкретните места за доставка на газа с танкерите от САЩ

Знае се къде ще бъде доставен газът, докаран от танкерите от САЩ, защото те отдавна са на вода. Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов на изслушването му в Комисията по енергетиката в Народното събрание. "Има и конкретна точка, която е посочена в договорите". Според Николов документите са подписани от "Булгаргаз".

След като на 27 април доставките на руски природен газ бяха спрени от страна на "Газпром Експорт", "Булгаргаз" е потърсил всички възможни алтернативни трасета. Към конкретния момент поради затрудените доставки за всяка европейска държава и поради рисковете заради войната в Украйна, както "Булгаргаз", така и "Булгартрансгаз" се стараят да поддържат дългосрочни отношения с партньорите, които са необходими да стигне природният газ до страната ни, каза министърът на енергетиката. Той обаче не пожела да спомене конкретната локация. Но уточни, че се работи с абсолютно всички терминали и локации, включително и за суапови сделки от втечнен към конвенционален газ.

Преговорите за втечнен газ от Америка се водят от няколко месеца, за да се постигне диверсификация на доставките на нормална цена. В САЩ има няколко компании, които могат да доставят втечнен газ, като е разговаряно всички тях и са поискани офертите им, уточни Николов. Той отново не спомена името на конкретната компания, която ще достави двата танкера с втечнен газ, защото това е търговска тайна. Тя е предложилата най-ниска цена, успокои ни министърът.

България следва да се възползва от всички възможни инфраструктурни решения от всички съседни държави, отбеляза министър Николов.

Пълните доставки на природен газ от Азербайджан в обем на 1 млрд. кубични метра годишно ще започнат от 1 юли. От гледна точка на физическо изпълнение на трасето няма да има забавяне на строителството на интерконектора Гърция-България, увери депутати министър Николов.

Дори и газовата връзка между Гърция и България да не е в регулаторен режим и в пряка търговска експлоатация, всички възможни други трасета могат да бъдат използвани, за да бъдат доставяни пълните количества газ от Азербайджан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във