Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Значителен ресурс се насочва за развитие на Северозапада в новия програмен период

След програмния период 2021-2027 г. очакваме Северозападният район на България да настигне по икономически и демографски показатели южните райони на страната. За тази цел към общините от Северозападна и Северна Централна България ще бъде насочен сериозен финансов ресурс от новите европейски фондове. Това съобщиха от МРРБ, цитирайки заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, която се срещна с представители на местната власт от Северозапада.

Районите на Северозападна и Северна Централна България ще са с превес във финансирането спрямо останалите райони на страната заради ниските икономически и социални показатели. Към очаквания ресурс от Оперативна програма „Развитие на регионите“ ще има и допълнителни средства за подкрепа. Целта е да се  създадат предпоставки хората да останат в населените места или да се завръщат в тях, а чрез икономическия ръст да се увеличат и доходите на местно ниво.

Заместник-министърът е отбелязала, че няма да има населено място без достъп до европейски средства. Градски и селски общини ще си партнират, за да реализират съвместни проекти, като индустриални зони, например, отбелязва Николова.

През програмния период 2021-2027 г. в Северозападния район центровете на растеж са градовете Видин и Плевен, които ще имат обособен клъстерен бюджет в рамките на приоритетната ос за градско развитие. В обхвата на програмата са и териториите на общините Враца, Лом, Монтана, Ловеч и Троян. Те ще изпълняват интегрирани териториални инвестиции.

В рамките на срещата бяха избрани и представителите на общините в Регионалния съвет за развитие на Северозападен район и техните заместници. 

Това е вторият район в страната, който избира представители на общините в регионалните съвети. Заместник-регионалният министър е напомнила, че всички общини трябва да разработят и приемат планове за интегрирано развитие. Без подобен стратегически документ районите няма да имат достъп до еврофинансиране. „Колкото по-рано се одобрят плановете, толкова по-бързо ще има достъп до евроинвестиции. Добре е да се започне и предварителна подготовка за сформиране на проектни идеи и партньорства“, препоръчва Николова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във