Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Значителен е делът на спекулативните проекти при индустриалните имоти

"Kopдeeл Бългapия" изгражда административно-логистичен комплекс по изискванията на бъдещия наемател Orbico - eдин oт нaй-гoлeмитe диcтpибyтopи в Бългapия и Eвpoпa.

За пазара на индустриални имоти в София изминалата година приключи с висок обем нови площи поради пускането в експлоатация на няколко по-мащабни проекта. Новозавършените проекти достигнаха 190 000 кв. м, надхвърляйки значително средните стойности за последните години. Повечето големи обекти бяха завършени през първата половина на миналата година, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.  

Най-голямата наемна сделка за 2019-а бе подписана между дистрибуторската и логистична компания Orbico Bulgaria и Cordeel Bulgaria с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton. Дъщepнoтo дpyжecтвo нa бeлгийcĸия лидep в oблacттa нa cтpoитeлcтвoтo "Kopдeeл Бългapия" изгражда модерен административно-логистичен комплекс по изискванията на бъдещия наемател Orbico - eдин oт нaй-гoлeмитe диcтpибyтopи в Бългapия и Eвpoпa. Обектът с обща площ 32 000 кв. м в североизточната част на София. Проектът, който е от типа Built to Suit and Lease, надхвърля 52 млн. лева. Hoвият цeнтъp щe ocигypи 500 paбoтни мecтa.

Към края на миналата година площите в строеж в София са 189 000 кв. м, в които значителен дял имат проектите за отдаване под наем. Делът на незаетите площи се задържа нисък, до около 1-2 процента. „Това, в комбинация с добрите показатели на търговските, логистичните и куриерски компании, води до увеличаване на интереса към изграждане на площи за логистика и дистрибуция“, каза Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Центровете за съхранение и обработка на данни също се разрастват бързо, с новите съоръжения за складиране на REISSWOLF Bulgaria в Икономическа зона София – Божурище, Iron Montain в East Ring Logistic Park в началото на тази година.

В страната строителната активност е висока, концентрирана основно в установените индустриални зони около регионалните градски центрове – София, Бургас, Русе, Варна. „Производството на части и компоненти, както  и леката промишленост са основният двигател на пазара, като тенденцията е в посока развиването на дейности с по-висока добавена стойност“, допълни Жоро Ангелов.

Модерни логистични площи под наем се предлагат при наемни нива около 3.8 евро/кв. м за проекти в процес на изграждане за площи над 10 000 кв. м и  4.2-4.4 евро/кв. м за среден размер помещения. Очакванията са цените да останат на тези равнища през следващите месеци.

ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ

Доброто развитие на пазара на бизнес имоти се отрази и на условията за финансиране на нови проекти. През последните години банките запазиха активността си във всички сегменти на пазара, като продължават да се конкурират за добрите проекти.

„Към момента финансирането на търговски центрове е предизвикателство поради ограниченията на част от международните банки за нови експозиции в  този сегмент на пазара. Запазва се обаче интересът за финансиране на нови логистични центрове, предвид ниския процент незаети площи и малката концентрация на инвестиции в сектора“, коментира Иво Коларов, мениджър “Дългово и структурирано финансиране” в Cushman & Wakefield Forton.

Според него все по-голямо предизвикателство за финансиране са офис сградите поради очаквания по-голям обем площи, които ще излязат на пазара. В този сегмент банките поставят все по-рестриктивни изисквания по отношение на етапа за сключване на наемни договори за сградите в строеж. „Все пак при някои добре структурирани сделки те предоставят по-дълъг срок за финансиране на проекта, като локацията и опитът на инвеститора са сред водещите критерии“, допълва Иво Коларов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във