Банкеръ Weekly

Когато гръм удари, как никой не усеща...

Злоупотребата с еврофондове ще ни излезе през носа

След 2020 г. парите намаляват, ще трябва да се връщат, а контролът ще е свиреп

Все повече пари от фондовете на общността потъват заради злоупотреби.
S 250 f1271c17 52da 4161 8b5c cec84a2c30c7

Евродепутатите настояха Европейската комисия да представи планове си за разследване и прекратяване на схемите за злоупотреба с европейски фондове. Неотдавнашни публикации в медиите съобщават за високопоставени длъжностни лица, възползвали се от позициите си, за да усвоят голяма част от средствата на ЕС за кохезия и селско стопанство, като по този начин подкопават доверието на гражданите в европейските институции. Европейският парламент привлече вниманието на Комисията към тези случаи и призова да бъдат взети ответни мерки. 

Скандалът избухна през март миналата година, когато ЕП отбелязва бързото увеличаване на неравенствата по отношение на преките плащания в някои държави членки, най-вече в Словакия и Чехия, където 7% от бенефициентите получават над 70% от всички преки плащания. Почти същата картина е наблюдавана и в Естония, Латвия, Унгария, Румъния, България и Дания, където през последните десет години все по-голям брой бенефициенти са получавали повече от 100 000 евро.

Според доклад на ОЛАФ България е в топ 3 на държавите от ЕС с най-много разкрити злоупотреби с европейски средства. От звеното към ЕК за разследване на измамите сочат, че редом до страната ни в антикласацията се нареждат Румъния и Унгария. 

И ние сме в схемата

Български фермери са източили 10 млн. евро субсидии от ЕС, гръмна в последния си доклад Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Схемата не е изненада – чрез регистриране на свързани фирми се заобикаля ограничението за субсидии на инвестиционни проекти, чрез които един фермер може да разширява бизнеса си. Това показва не само липсата на контрол над европарите за земеделие в България през първия програмен период 2007 – 2013 г., но и проблемите в прилагането му през втория програмен период сега - до 2020 година.

Установено е, че по Програмата за развитие на селските райони български фирми са източвали евросредства, нароявайки свързани фирми, и така са прескачали тавана от 5 млн. евро, до които може да стигнат субсидиите за целия програмен период от 7 години. Измамата е повече от очевадна – уличените фирми са регистрирани на един адрес със създалия ги оператор, имат общи кредитори, гаранти и доставчици. Освен загубата от 10 млн. евро за бюджета на ЕС ОЛАФ подчертава, че измамата ощетява и местното земеделие, тъй като ограничава конкуренцията и инициативността в сектора. В доклада обаче липсва конкретика кои са замесените дружества и какви мерки ще се предприемат срещу тях.

Всички са бръкнали в кацата с меда 

Утешително (донякъде) е, че проблемът обаче не е само български. Той е пуснал пипалата си в цялата общност. През ноември разследване на в. "Ню Йорк Таймс" разкри, че субсидиите от земеделските фондове отиват за олигарси, мафиоти и крайнодесни популисти. Разследването показа още, че някои национални лидери използват европарите за обогатяване на приятели, политически съюзници и членове на семействата си. Изданието пише и как земеделската комисия в Европейския парламент отхвърли "поправката Бабиш", чиято цел беше да се забрани на политиците, които определят как да се разпределят тези средства, да получават от тях. Поправката е наречена на чешкия премиер Андрей Бабиш – милиардер и земеделски производител, след като негови фирми получиха 42 милиона долара европейски субсидии през 2018 г. от правителството в Чехия, а други негови компании още 7 млн. долара в Германия, Унгария и Словакия от земеделските еврофондове. Това са изчислили репортерите на "Ню Йорк Таймс", което местните репортери разследват с години, но властимащите удобно пренебрегват. 

А защо не са усвоени? 

Във втория си програмен период от приемането си в ЕС България е получила достъп до средства по линия на европейско финансиране в размер на почти 10 милиарда евро, предназначени за плащания по основните програми.

По данни на финансовото министерство в края на първата половина на тази година усвояемостта на средствата е едва 34%, или малко над 4 милиарда евро, като от тях 3,5 млрд. евро са пари от ЕС, а държавата е участвала с малко над 500 хил. евро.

Как ли ще изглежда България, ако парите намалеят, когато ще се наложи те да се заслужат, да се върнат или когато изобщо спрат? Това ще стане ясно съвсем скоро. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във