Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Златните паспорти" и ББР пак изпокараха депутатите

Законопроектът за изменение на Закона за насърчаване на инвестициите, подпали пожар в залата на Народното събрание. Проектодокументът, който беше внесен от народния представител Петър Кулински („Продължаваме промяната“), предизвика сериозен сблъсък между управляващи и опозиция. Въпреки това обаче новото парламентарно мнозинство отново демонстрира решителност и с присъщото си спринтово темпо прие проектозакона и на първо, и на второ четене.

Този факт

влуди опозицията,

която обвини управляващите в грубо нарушаване на процедурите, регламентирани в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. И по-специално - липсата на задължителното за всеки проектозакон обществено обсъждане.

От името на ГЕРБ-СДС, Любен Дилов-син обобщи случващото се така: „Вие извършите еротичен акт смятайки, че изнасилвате опозицията. Вие не се качихте върху опозицията, а върху демокрацията. С този законопроект г-н Лорер се качва върху г-жа Нинова и просто ѝ взема парите

Скандалните разправии продължиха повече от два часа.

Основният трън в петата на критиците му беше, че  с приетите промени Българската банка за развитие и Агенцията за инвестиции "излизат" от Министерството на икономиката и "влизат" в Министерството на иновациите и растежа.

Вторият възмутителен момент в законопроекта бил регламентирането - и то в преходните и заключителни разпоредби - на т. нар. инвестиционно гражданство. И то в момент, когато от Брюксел ни натискат да го ликвидираме, а правителството вече е внесло в парламента проект за ремонт на Закона за българското гражданство, с който... премахва прословутите „златни паспорти“.

От мнозинството контрираха обвиненията с тезата, че

не се налага обществено обсъждане

на технически проектозакон, в който има само с една точка и чиято цел е единствено да допълни гласуваните от парламента структурни промени за разделяне на Министерството на икономиката на две отделни ведомства.министерства.

За да озапти развилнелите си колеги, председателят на парламента Никола Минчев отне думата на народния представител от ГЕРБ Десилава Трифонова, с мотива, че не говори по темата. Реакцията му бе в отговор на "констатацията", направена от Трифонова в разгара на словесните престрелки от парламентарната трибуна: „Вашият черен пиар и този на Кирил Петков в България няма чуждестранни инвестиции!“

В защита на колежката си скочи  Десислава Атанасова, която

предупреди председателя на парламента

да не превишава правомощията си и поиска да получи наведнъж отговорите на няколко въпроса:

- Защо  с постановление на Министерски съвет и след създаването на различни министерства (включително и ведомството на Даниел Лорер) се налага Агенцията за насърчаване на инвестициите Българската банка за развитие да преминат в друга сфера на влияние?

- Какво се случва с проверката на всички кредиити, отпуснати от ББР и обявени от Кирил Петков за необезпечени, след като по нейна информация и по данни на министър Лорер те продължават да бъдат обслужвани?

- Има ли кредити, отпуснати от ББР и след прякото контролиране на г-н Кирил Петков, които са прекратени?

- Управляващите смятат ли, че при тази промяна ще се промени и начина за наемане на водещи адвокатски кантори, след като през месец юли Петков е заявил, че целият правен отдел е напуснал и се налага спешно да бъдат взети мерки?

Депутатите от управляващите партии изпаднаха в неприятна ситуация при гласуването. При първия опит имаше кворум, бе поискано прегласуване и се оказа, че... кворум няма.

Председателят на парламента Никола Минчев даде 15 минути почивка, за да може да мнозинството да се организира и да се събере в пленарната зала.

След почивката от ГЕРБ заявиха, че не може да има трето гласуване и, ако такова бъде проведено, те ще бъдат принудени да сезират Конституционния съд, защото в парламентарния правилник изрично е записано, че

три гласувания не може да има!

След остри дебати обаче управляващото мнозинство отново наложи волята си и реши законопроекта да мине и на трето гласуване.

От ДПС обявиха, че с този си акт са потъпкали всякаква заявка за законност. А от ГЕРБ зададоха въпроса "Като как така, при регистрирани 132 народни представители и отказ на три парламентарни групи от гласуване, изведнъж има кворум от 122 народни представители?"

Управляващите обаче изобщо не удостоиха с внимание тези критики и продължиха по дневния си ред.

В крайна сметка, след гласуваните промени Даниел Лорер не само пое контрола върху Българската банка за развитие и Българската агенция за инвестиции, но получи правомощия на министър на икономиката и като "такъв" ще участва в процедурата за "раздаване" на българско гражданство срещу инвестиции.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във