Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Златев прогнозира, че цените на горивата ще продължат да падат

Председателят на Българската петролна и газова асоциация и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев категорично отхвърли твърденията, че протестите в страната са довели до понижение на цените на горивата. "Искрено съжаляваме, че се стига до подобни протести и сме абсолютно съпричастни към всеки един гражданин, изпитващ неудобства. Протестите нямат никакво отношение към падането на международните котировки на нашата суровина. Това е логиката на намаляващите цени в България", заяви Златев в четвъртък, 29 ноември, пред журналисти в Стара Загора.

По думите му е странно, че протестите не са се случили преди три месеца, когато цените са се покачвали. Той отбеляза, че по всяка вероятност цените ще продължат да падат заради тенденциите на световните пазари.

По повод последната среща с правителството и обсъдените мерки за понижаване на цените Валентин Златев каза: "Когато вицепремиерът Томислав Дончев ни кани на среща, ние няма как да откажем. Беше изключително конструктивен диалог. Проведохме много откровен разговор и обсъдихме възможностите. Може да се говори за намаляване на цените с 5 или 6 стотинки максимум към тогавашна дата."

Според Златев обаче основният въпрос бил защо има бензиностанции, които продават бензин на 1.80 лв. и такива на 2.20 лева. "Показахме как се образува цената при нас. Очаквам по същия начин тези, които продават на 1.80 лв., да покажат как образуват тази цена. Очаквам НАП и финансовото министерство да кажат дали това е възможно", добави генералният директор на "Лукойл България".

Относно идеите на кабинета за "изсветляване на касовите бележки" за закупено гориво Златев разясни, че асоциацията би приветствала това решение, ако се стигне до изсветляване на всички играчи на пазара и гражданите бъдат научени да си искат бележката. "Друг е въпросът - продължи той - как технически ще бъде изпълнено това решение". Неговото становище е, че ако се стигне до необходимост от промяна на софтуера и хардуера на бензиностанциите заради касовите бележки, е възможно това да оскъпи горивата.

На въпрос на в. "БАНКЕРЪ" кога ще се проведе следваща среща с правителството Валентин Златев отговори, че браншът не е получавал покана, а компаниите не са проявили инициатива. Засега регулярни срещи не са планирани.

Шефът на "Лукойл България" обясни също така, че Комисията за защита на конкуренцията в момента прави секторен анализ, а не проверява пазара по съмнения за картел. "КЗК не установи картел при компаниите, които провери. Сегашният секторен анализ едва ли ще е по-различен от този преди две години. Все пак ние сме длъжни да изпълняваме указанията на КЗК и ще представим всички документи", посочи той.
 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във