Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зимното почистване ще бъде осигурено с допълнителни споразумения

Регионалният министър Виолета Комитова и зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев

Ще бъде предложен вариант за решение на казуса с пътноподдържащите фирми, като се раздели предмета на договора на две части - за неотложните дейности - зимното поддържане и запазването на живота и здравето на хората по пътищата, да продължат да се изпълняват до края на април и месец май следващата година. Другата част от договорите, където са предвидени планови ремонти, се предлага да се прекратят и отношенията да се уредят на извъндоговорно основание. Това обяви служебният зам.-министър на правосъдието Иван Демерджиев. Той уточни, че дейността на работната група, излъчена от Министерския съвет заради казуса, ще приключи утре. Тогава групата ще внесе своето предложение до премиера и той, заедно с регионалния министър и министъра на финансите, ще предложи решение.

Според Демерджиев договорите са изчерпали отдавна предмета си, защото той е ограничен със стойност. Тезата на пътноподдържащите дружества обаче е, че предметът на договора не е ограничен със стойности и тези договори трябва да продължат да действат до срока, който е уговорен в тях - петгодишен за всеки от договорите. Зам.-правосъдният министър изтъкна, че и в двата случая неизправна страна не е Агенция "Пътна инфраструктурата", защото, ако договорите са изчерпали предмета си, това трябва да стане със споразумение между страните и по линия на водене на чужда работа без пълномощие. Ако пък е вярна тезата на пътноподдържащите дружества, че договорите не са изчерпили предмета си, то трябва да продължат да изпълняват задълженията си по тях. Съгласно уговореното в договорите, не могат да очакват плащания до 31 декември повече, защото плащанията са уговорени в рамките на бюджета на АПИ за този тип дейности. А той е изчерпан към края на март.

Според служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова договорите за ремонт и поддръжка на пътищата, които включват и зимното почистване, отдавна са надхвърлени като стойности. Освен това по Закона за обществените поръчки АПИ няма такива права. Тя допълни, че тези договори също така са в отклонение от Закона за бюджета, Закона за финансите. Комитова уточни, че договорите ще бъдат обвързани със споразумения, така че да се осигури зимното почистване. А през актуализацията на бюджета са осигурени 100 млн. лева, които са предвидени за зимно почистване, защото служебното правителство в края на април е заварил изхарчен целия бюджет на АПИ за тази цел в размер на 382 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във