Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зимните курорти у нас очакват гръцките туристи

Зимните курорти у нас са готови да посрещнат гостите от южната ни съседка, които ежегодно предпочитат България като туристическа дестинация,  обяснява вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. А Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори в страната упражняват контрол за спазване на противоепидемични мерки във всички места за настаняване, хранене и развлечения.

Министър Николова е потвърдила това пред гръцкия министър на туризма Хари Теохарис, съобщават от туристическото министерство. Двамата са обсъждали актуални теми, свързани с туристическия сектор и развитието на пандемията от коронавирус от двете страни на границата.

Двустранните отношения между България и Гърция са прекрасен пример за взаимодействие в региона на Балканите и Югоизточна Европа. "Пандемията обаче ни принуждава да работим много по-интензивно, за да подкрепяме туристическата си индустрия", категорична е министър Николова. Това все пак е един от най-важните икономически сектори и в двете страни.

Затова и се обсъждат всякакви конструктивни предложения, които биха помогнали за съхраняване устойчивостта на отрасъла. И въпреки продължаващата криза, Министерството на туризма работи за безпроблемното протичане на предстоящия зимен сезон.

Сътрудничеството между двете страни е от изключително значение и е важно то да остане отворено, като пример за останалите държави. Имаме близки отношения, особено в областта на туризма. Гърците често идват в България. "Смятам, че може да разработим план за съвместни продукти, на база подписания меморандум и от това може да спечелят и двете страни", обяснява гръцкият министър Теохарис. По думите му през изминалия летен сезон гръцките власти са взели всички мерки и са положили много усилия, за да поддържат границата с България отворена. "Голяма част от нашия бизнес не работи, но се надяваме скоро това са се промени. Работим ежедневно, за да сложим туризма в центъра на масата на европейско ниво", отбелязва Теохарис.

През последните пет години по над милион туристи са посещавали всяка от двете съседни страни. Между януари и октомври тази година, въпреки пандемичната ситуация в сектора, 336 629 гърци са посетили България. 

Подписаният през юни 1995 г. и одобрен през май 1998 г. от Министерския съвет  на България Договор за сътрудничество в областта на туризма между двете страни създава предпоставки за разширяване на специализирания туризъм и активизиране на индивидуалния, реализация на инвестиции в туристически обекти. В него се предвижда и възможност за участие на кипърски дружества в управлението, реновацията и експлоатацията на български туристически обекти и съвместна подготовка на кадри в областта на туризма.

"България ще е последната държава, с която ще си затворим границите", категоричен бе гръцкият посланик у нас Димитриос Хронопулос по време на срещата си с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в края на октомври.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във