Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Зимните курорти готови за ски сезона

С голяма кошница тръгват предприемачите от туристическия пазар тази година. Очакват над 10% ръст на туристите. И синоптиците доливат оптимизъм с прогнозите си за обилни снеговалежи. Отделно, зимните ни курорти вече разполагат с 500 оръдия за сняг, които са готови да заработят всеки момент.

Двата най-големи ски курорта у нас –

Боровец и Банско

ще открият официално сезона на 13 декември. В Пампорово все още не са определили дата за началото на сезона, но и там той обикновено започва в средата на декември. Но иначе мениджърите на курорта обещават  ски-съоръженията да бъдат пуснати още през ноември, стига метеорологичните условия да не попречат.

И „Бороспорт“ също че ще отвори ски зоната си по-рано, ако времето позволява.

Двойно повече удоволствия за скиори и бордисти обещава тази зима и Боровец. Цените на лифт картите се запазват като миналогодишните.

Направените инвестиции за Зима 2015-а осигуряват нови възможности за феновете на ски и борд спортовете, като правят курорта по-малко зависим от климатичните условия. Месец преди официалния старт на ски сезона Боровец е готов да посреща скиори, сноубордисти и всички влюбени в планината. И дори ако зимата не е особено снежна, планинският курорт се подготвя за силно зимно изживяване, обещават от управата на курорта.

Комплексът ще открие ски сезона с двойно повече писти, снабдени с мощности за изкуствено заснежаване. След ски център "Ястребец" вече и ски център „Ситняково” (“Централен Боровец”) разполага с оръдия за висококачествен технически сняг на всичките си писти. С двойно повече оръдия – общо 160, и с увеличения капацитет на снегоутъпкващата техника се гарантира качествено покритие на около две трети от цялата площ на курорта. 

Създадени са  нови възможности и за нощно каране. От този сезон още две писти - „Мартинови бараки  4” и „Ротата”, както и долната част на ски път “Ситняково”,  ще бъдат осветени за любителите на нощното каране.

В двата терейн парка в курорта –"Сноу Парк Бороспорт" (в горната част на писта “Попангелов”) и "Промо Парк Боровец" - срещу хотел “Рила” в централен Боровец, пък ще има перфектни условия за високоадреналиново изживяване. Новите Stash трасета в парка, както и модерните релси, джиб линии и скокове гарантират различно забавление за по-приключенски настроените скиори и бордисти, съобщават от курорта.

Хотелиерите са доволни от темповете, с които се движат ранните записвания. При тях отстъпките са големи - до 15 на сто.

Според програмата за сезона

в средата на декември в Боровец ще се проведе Европейското първенство по кроскънтри – едно от четирите топ състезания в календара на Европейската атлетическа асоциация. Според разчетите на организаторите, спортният форум трябва да събере около 800 състезатели от 40 държави.

Според туроператори  освен ски туризъм засилен интерес ще има и към спа пакетите и културните акценти и събития.

 

И в другия голям ски курорт у нас - Банско, също отчитат 10-процентен  ръст на ранните записвания. Повечето от резервациите се правят от хора от съседните балкански страни. Много са и британците, и руснаците. Предпочитани били пакети, които включват спа и уелнес услуги, уточняват туроператорите.

Хотелиери и ресторантьори в града  също са оптимистично настроени за успешен ски сезон тази зима, изрази надеждата си Янка Рахова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Банско. По нейни думи прогнозите за обилни снеговалежи през декември ще дадат една добра основа от естествен сняг за пистите, което предполага голям успех на предстоящия ски сезон.

В града вече започнаха да пристигат първите туристи - основно гръцки групи. От управата на курорта обещават през новия сезон услугите да не поскъпват. Ранни записвания вече се правят и за коледните и новогодишните празници. При тях отстъпките стигат 20 на сто.

Последните две седмици

вдигнаха адреналина на банскалии

- на нокти ги изправи пропадналият път при прохода „Предел”. Градската управа се надява, че с отпуснатите преди седмица от Министерския съвет  950 000 лв. за ремонта  му ще успеят да го поправят навреме и Банско ще посрещне традиционния поток от студенти за 8 декември, а след това и курортистите през целия зимен сезон.

Според  председателя на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти - Байко Байков, очакваният ръст зависи основно от това адекватна и навременна ли беше рекламната кампания за зимните курорти. Той още преди месец алармира, че от предвидените в бюджета 10 млн. лв. за туристическа реклама са били изразходвани едва около 3 млн. лева.

Другият притеснителен факт е, че стагнацията на руския и украинския пазар може би ще намали туристите от тези страни през зимата с 40-50% (в сравнение с миналата година). Но проучванията на туроператорите и хотелиерите сочат, че българският туризъм ще оцелее, защото има други пазари, откъдето очаква гости за ски сезона.

 

 

 

През миналия зимен сезон - от декември 2013-а до края на март 2014-а по данни на статистиката в България са почивали общо 61 576 руски и 34 475 украински туристи. За сравнение, англичаните, които традиционно са сред многобройните туристи у нас, за този период са били 37 444 души.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във