Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зимният туризъм докарал 796 млн. лева приходи

Повече от 11% е ръстът  на приходите от международен туризъм за периода декември 2017- февруари 2018 г. Така постъпленията за голяма част от зимния сезон достигат близо 796 млн. лв., съобщи Министерството на туризма, позовавайки се на последните данни на Българската народна банка. 

Ресорният министър Николина Ангелкова пък се похвали с устойчивото развитие на сектора в България. Според нея  отчетеното потвърждава прогнозата за ръстове между 5 и 10 на сто през зимния сезон. Ангелкова посочи още, че подобно постижение ще е сериозен успех за страната ни, защото сезон предишният зимен сезон бил най-успешният от влизането на България в ЕС насам.

През периода декември - февруари 2018-а общият брой туристически посещения на чужденци у нас е над 1.250 милиона. Отчита се ръст от 12.2% на годишна база.

 В първите два месеца на тази година постъпленията от международни пътувания в страната възлизат на 513 млн. лв. Ръстът спрямо същия период на 2017 г. е 10 процента. 

С 14.6 на сто пък са нараснали приходите само от нощувки на туристи в местата за настаняване с 10 и повече легла през първите два месеца на 2018 г. спрямо този период година по-рано. Общо през януари и февруари постъпленията от нощувки достигат над 100 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във