Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Земеделският министър уволни шефа на агенцията по рибарство

Служебният министър на земеделието Васил Грудев е освободил от длъжност изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Майдън Сакаджиев. На негово място е назначен Янчо Янев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. От него става ясно, че уволнението е било съгласувано със служебния премиер Георги Близнашки.

Официалните причини за отстраняването на Сакаджиев са свързани със "системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството".

От земеделското министерство посочват, че поради забавянето срещу България е започнала наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза. Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, като одитът на дейността на агенцията, извършен от страна на МЗХ, е потвърдил тези констатации.

Новият изпълнителен директор Янчо Янев е роден през 1969 година в Несебър. Той е магистър по „Публична администрация“ от Университета за национално и световно стопанство. От 2009 година работи в агенцията по рибарство, като последната заемана от него длъжност е началник – отдел „Регионален център за рибарство и контрол „Югоизточна България“, в които се включват центровете „Бургас“, „Стара Загора“, „Ямбол“ и „Сливен“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във