Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Земеделският министър се отчете: Летвата е високо вдигната

Министърът на земеделието Иван Иванов представи отчет за дейността си от януари до юни. В него преобладаваха хвалбите.

Най-голямата от тях - само за 7 месеца в условията на COVID-криза и последствията от войната в Украйна министърът заедно с коалиционните и европейските партньори и заедно с българските земеделци постига повече за сектора, отколкото, когато и да било.

По-конкретно до края на 2022 г. за българските земеделци са осигурени безпрецедентните 3.4 млрд. лева. За сравнение Иванов посочи, че през 2019 г. общият финансов ресурс към земеделските стопани у нас е 2.9 млрд. лева, през 2020 г. – 2.8 млрд. лева, а през 2021 г. – 2.6 млрд. лева.

Но през 2022 г. Министерството на земеделието успява след преговори с Министерството на финансите да осигури допълнителни пари в размер на близо 600 млн. лева. Така през 2022 г. малките и средните производители ще получат близо 1 млрд. лева.

Министър Иванов се похвали и с разработването на COVID-мярката, и с извънредната кризисна мярка, и с по хуманното отношение към свине и птици, и с намалената акцизна ставка на газьола.

Отделно от тези мерки през 2022 г. се увеличили парите и за държавни помощи. Те включват подпомагане при природни бедствия; защита срещу болести по растенията и животните; опазване на генетичните ресурси с цел по-добра земеделска продукция; инвестиционни мерки и данъчни облекчения. Докато през 2019 г. държавните помощи били малко над 278 млн. лв., през 2020 г. – над 349 млн. лв., през 2021 г. – над 383 млн. лв., то до края на 2022 г. те ще достигнат близо 1 млрд. лева.

Освен това благодарение на усилията на експертите на Министерството и на Държавен фонд „Земеделие“ разплатените средства от началото на годината до момента са близо 96 млн. лева. С тях са подпомогнати над 20 хиляди стопани. За сравнение, за същия период през 2021 г. са били изплатени 82 млн. лв., с които са подпомогнати 18 хиляди стопанства.

От друга страна министърът обяви, че общата сума, с която са подпомогнати земеделските стопани за 2022 г. е 143 106 217 лева. Тези над 140 млн. са разпределени по лозаро-винарската програма, пчеларската програма, училищни схеми, оперативни програми и така наречената кризисна мярка. По кризисната мярка за овладяване на последиците от войната в Украйна са договорени 20 млн. лв. европейска помощ и е осигурено 200% държавно съфинансиране, с което общият ресурс възлиза на 62 млн. лева. Тези пари ще бъдат получени от земеделските стопани в периода 29 юли – 8 август, увери министър Иванов.

Отделно по така наречените пазарни мерки секторът ще получи над 143 млн. лева до края на годината. През 2019 г. тези средства са били 43 млн. лв., през 2020 г. – 50 млн. лв., а през 2021 г. – близо 67 млн. лева.

Министър Иванов съобщи и че в края на този юни е приключило изплащането на парите за Кампания 2021 г., като над 96 хил. земеделски стопани са получили директни плащания от над 1.8 млрд. лева.

По Програмата за развитие на селските райони, която бе в периода 2014 – 2020 г. все още предстои да бъдат разплатени близо 300 млн. лева. Аграрният министър подчерта, че те ще достигнат и до малки и млади фермери, за инвестиции в земеделски стопанства и за преработка на земеделска продукция. А парите по Програмата за развитие на селските райони за 2021 г. и 2022 г., които са до 65 млн. лева, ще могат да стигнат до земеделските производители още този месец, увери Иванов.

Други близо 300 млн. лева ще бъдат отпуснати за реконструкция на общинска инфраструктура. Освен това министър Иванов се похвали и с новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури за периода 2021-2027 г., която е за 237 335 486 лева, но тепърва ще бъде изпратена за одобрение на Европейската комисия.

По Програмата за морско дело и рибарство за 2013-2020 министърът отчете, че през 2022 г. са отпуснати около 27 млн. лева.

Що се отнася до новата Обща селскостопанска политика на ЕС, която предстои да влезе в сила от 2023 г., министърът отбеляза, че неговите екипи провеждат ежеседмични срещи и са отговорили на 40% от коментарите по документа, с който кандидатстваме, направени от представителите на Европейската комисия. Предстои тя да одобри документа и в земеделския сектор да бъдат вложени 16 млрд. лв. за следващите 5 години - от 2023 г. нататък.

Министърът отбеляза, че по Плана за възстановяване и устойчивост ще се увеличи подкрепата за малките и средни стопани чрез засилване на преразпределителното плащане и налагане на тавани на директните плащания от 100 хил. евро на стопанство.

В изпълнение на ангажимента за засилване на конкурентоспособността на сектора правителството е взело решение и да увеличи държавното съфинансиране за развитие на селските райони от 15 на 60 процента.

За сектор „Гори“ министър Иванов отчете, че са изградени 43 склада към държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства, като предстои те да станат 56, за директна продажба на дърва за огрев на местното население.

Обемът дърва, който ще бъде осигурен за населението през 2022 г., е с 250 000 кубика повече спрямо 2021 година. Министърът припомни и че с цел прозрачност е въведена мярка за преминаване към електронни търгове и конкурси при продажбата на дървесина.

Не на последно място Иванов се похвали и с регулярните и засилени извънредни проверки на дейността на редица дружества и структури, като например контрола на БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“ и „Напоителни системи“ ЕАД.

От началото на 2022 г. от БАБХ са извършени 233 362 проверки и са съставени 1178 акта за нарушения. От началото на 2022 г. Изпълнителна агенция по горите и държавните горски предприятия са извършили общо над 250 000 проверки.

Министърът подчерта и че за първи път ведомството му е организирало виртуална приемна, в рамките на която директорите на дирекциите в Министерството са отговаряли на конкретни въпроси на граждани и организации. Такива срещи се провеждат от март 2022 г. и в Държавен фонд „Земеделие“.

Иванов отбеляза и че с цел оптимизиране на работата в Министерство на земеделието и в отговор на постъпили сигнали и след множество проверки са извършени промени в ръководствата на редица структури, сред които Държавен фонд „Земеделие“, „Напоителни системи“, БАБХ, държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по лозата и виното.

Накрая министър Иванов обобщи: „Всичко, което направихме, е необратим процес. Летвата вече е високо вдигната и всеки в това министерство трябва да гони тези високи цели и нива на подпомагане на земеделските стопани“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във