Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Земеделският министър погна близки до ГЕРБ фирми

S 250 286b7bdd 26cb 4bf9 a70d 210241c04a39

Министърът на земеделието Иван Иванов подгони две благоевградски строителни фирми. Причината са разплатени, но неизпълнени ангажименти. „Напоителни системи“ ЕАД и принципалът му - Министерството на земеделието, са завели съдебни искове срещу „Престиж Бизнес 93“ ООД , собственост на Георги Шапков и Любен Янев, както и срещу „А-строй“ ЕООД на Венцислав Амзов.

Двете фирми отказали да поправят щетите, нанесени от преливането на река Места през декември 2021 г., въпреки че по това време

вече са получили над 1.5 млн. лв.

по договори за „неотложни спасително-аварийни работи“. Министър Иванов вече е предал материалите по случая и на МВР, и на ДАНС с  аргумента за бездействие и неизпълнение на поети договорни ангажименти.

В отговор на въпрос по време на парламентарен контрол, зададен от народния представител на ИТН Виктория Василева, земеделският министър надълго и нашироко разясни казуса.

Според справката, която министър Иванов изчете в пленарната зала, по време на проливните дъждове миналия декември река Места прелива през няколко коригирани участъка, залива стотици декари обработваеми земи в област Благоевград, прекъсва водопровод, отнася няколко моста... И всичко това - въпреки защитните съоръжения, надлежно (уж) ремонтирани през лятото на 2021 година.

Според справката на Иван Иванов, в началото на миналата година Министерски съвет е предоставил на Министерството на земеделието общо 1.550 млн. лв. с ДДС по бюджетна програма „Хидромелиорации“ за извършване на спасителни и

неотложни аварийно-ремонтни възстановителни работи

на пет коригирани участъка по поречието на Места.

За извършването на тези дейности, „Напоителни системи“ ЕАД е сключило договори с „Престиж Бизнес 93“ ООД  и „А-строй“ ЕООД при изричното условие, че те поемат 8-годишна гаранция на работата си. Няколко месеца по-късно обаче стихията "отнася" четири от петте ремонтирани уж съоръжения.

Веднага след наводненията, „Напоителни системи“ изпраща уведомителни писма до изпълнителите да изпълнят договорите си и да ремонтират за тяхна сметка авариралите съоръжения. Собствениците на двете дружества обаче продължават да си правят оглушки, сякаш никога през живота си не са подписвали каквито и да било договори и не са получили и похарчили милион и половина държавни пари.

Според сайта на Агенцията за обществени поръчки, през януари 2021 г. държавната фирма е обявила оществена поръчка за спасителни и неотложни аварийни ремонтно-възстановителни работи на участъци на р. Места в землището на община Хаджидимово. Тя е разделена на три обособени позиции:

- ремонт на дясна дига с дължина 100 м в землището на гр. Хаджидимово,

- ремонт на лява дига с дължина 100 м в землището на с. Блатска,

- коригиране участък на р. Места на км 2+800 в землището на гр. Хаджидимово.

Общата стойност на поръчката е 518 801.40 лв. без ДДС, а трите обособени позиции са спечелени от

единствената фирма, участвала в процедурата - „А-Строй“.

Месец по-късно, "Напоителни системи" обявява втора "тематична" поръчка. Предметът ѝ е "Спасителни и неотложни аварийни ремонтно-възстановителни работи на 250 метра на десен бряг на р. Места в землището на гр. Хаджидимово и на 2 участъка по 250 м на левия речен бряг в землището на с. Хвостяне", а стойността - 773 553.07 лв. без ДДС.

И тук обособените позиции са три, но "играчите" са двама. Първата позиция струва 250 000 лв. без ДДС и е възложена на една албанска фирма. Другите две позиции са за  500 000 лв. без ДДС и са спечелени от „Престиж Бизнес-93“.

Освен 8-годишният гаранционен срок, в договорите с фирмите изпълнители има още две любопитни обстоятелства.

Първо -  в случай на нужда, възложителят уведомява писмено изпълнителят, който е длъжен в 3-дневен срок да започне ремонта и да го свърши за своя сметка. А, ако и ремонтът се окаже некачествен, възложителят има право да не плати целия договор.

Втората "любопитка" е, че в контрактите

липсва указан размер на неустойките,

които изпълнителите дължат, ако откажат да отстранят за своя сметка авариите, възникнали по време на гаранционните срокове.

И като теглим чертата, какво се получава? Фирмите изпълнителки на поръчките правят каквото правят, "Напоителни системи" светкавично им плащат всички 1.5 млн. лв. и... туй то! При първите по-силни дъждове става ясно, че неотложните аварийно-възстановителни работи не струват и пет пари, но явно старите договори при новите управляващи не важат!

Големият любимец на ГЕРБ в случая

е съсобственикът на „Престиж бизнес 93” Георги Шапков.

Нека да припомним, че през март 2018 г., той  се уреди с  поръчка за обзавеждане на държавната администрация, договорът да която е бил подписана лично от министъра на финансите по това време - Владислав Горанов.

Размерът на тази услуга е 6.4 млн. лв. и се отнася до „доставка и монтаж на офис обзавеждане и мебели за нуждите на органите на изпълнителната власт и техните администрации”. Поръчката е възложена на четири фирми, едната от които е „Престиж бизнес 93” на Георги Шапков.

Близкият до тогавашната власт строителен предприемач е поканен специално да участва в тази поръчка от Горанов. Любопитно е, че специална покана за обзавеждане до Шапков идва и от тогавашния министър на правосъдието Цецка Цачева - чрез подопечната ѝ Агенция по вписванията.

Другата подчинена на правосъдното министерство структура – местата за лишаване от свобода,

също възлагат поръчка на Шапков и фирмата му „Престиж бизнес 93”.

Разбира се, това са само „допълнителните“ средства покрай съпътстващите бизнес начинания на Шапков. Все пак нека не забравяме, че той успя да получи поръчката за изграждането на водопровода и канализацията в Хаджидимово, чиято стойност бе 1.597 милиона.

В Първи Благоевградски многомандатен избирателен район Шапков е изпълнител и на поръчката за 1.8 млн. лв. за 172 „защитени жилища” в благоевградския квартал "Освобождение”.

„Престиж бизнес 93” ремонтира, обзавежда, снабдява с канцеларски материали и Югозападния университет. Включва се активно и в санирането на сгради в Благоевград, Дупница, Враца, Гоце Делчев, даже и във Велинград. Само в родния Гоце Делчев Шапков е спечелил поръчки за над 3 млн. лева.

Градските легенди разказват, че  за да гарантира успешния си бизнес, Шапков е „подхранвал“ симпатиите на важни персони от средите на ГЕРБ в хотела и заведението си в село Делчево, където са се решавали доста важни за региона въпроси. Примерно - той да бъде привлечен за сътрудник по вътрешна сигурност на депутата от ГЕРБ д-р Емил Тончев, а преди него - на станалия скандално известен с неплатените си данъци друг представител на ГЕРБ - Димитър Гамишев, който заради скандала напусна парламента...

Facebook logo
Бъдете с нас и във