Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Земеделците ще бъдат подпомагани при сегашните условия следващите 2 години

Преходният период за новата Общо селскостопанска политика ще бъде 2 години. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева на среща с производители в Търговище. Очаква се по време на предстоящия Съвет на министрите на земеделието през октомври да се постигне общ подход в дебата за новата ОСП, по настояване на германското председателство. Танева обяви, че тогава страната ни ще проведе и двустранни срещи с германското председателство.

"Те ще бъдат с цел да постигнем компромис и консенсус за озеленяването и искането им за задължителен бюджет за екосхемите. Всички сме изправени пред предизвикателството как да намерим подходящите зелени мерки, които ще бъдат заложени в Стратегически план”, каза още земеделският министър. Тя призова стопаните да бъдат активни и да изпращат предложения за приложими зелени практики в новия програмен период.

Танева припомни искането на страната ни и за повишаване или запазване на сегашните нива за обвързаната подкрепа. „Другото ни искане е запазване на националната преходна помощ, но с референтна дата 2018 г., за да бъде по-актуално подпомагането”, уточни тя.

В срещата участие взе и Мария Христова, заместник-председател на Координационното звено за изготвяне на Стратегическия план за новата ОСП. Тя запозна стопаните с напредъка на страната ни по изготвяне на Стратегическия план и детайлите за новата завишена условност и рамката за екосхемите. Мария Христова заяви, че до 11 октомври 2020 г. на мейла за консултации за новата ОСП [email protected] се приемат предложения по отношение на визията за екологизацията на ОСП и добри практики, които фермерите могат да изпълняват, а в същото време са и лесно приложими и контролируеми.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във