Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Земеделците отричат, че те са причина за влошеното състояние на язовирите

Земеделските производители не са причина за влошеното състояние на язовирите за питейни нужди у нас. Това заявяват от Асоциацията на земеделските производители в България в своя официална позиция по повод изказването на екомистъра.

Земеделските производители не са причина за влошеното състояние на язовирите за питейни нужди в страната. Асоциацията напълно се разграничава от думите на министър Димитров, че производителите искат да правят сондажи безразборно. Подкрепяме законовото изграждане на сонди, но акцентираме върху необходимостта от това процедурата по узаконяване на тези съоръжения да бъде облекчена. От собствен опит мога да кажа, че законовата регистрация на сондаж отнема не по- малко от две години и половина”, сподели председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Земеделските производители припомнят, че през лятото именно министър Димитров, който сега по техни думи ги обвинява за влошеното състояние на язовирите по Черноморието, многократно е призовавал те да помислят за изграждането на собствени водоизточници, за да не ползват вода от язовирите. Тогава от АЗПБ са разработили конкретни предложения за промени в Закона за водите, които са изпратили до екоминистреството и Министерството на земеделието, относно облекчаване на процедурата по регистрация.

Изграждането на собствени водоизточници изисква облекчен режим, защото узаконяването им от страна на МОСВ, което се извършва в срок до две години, е период, за който един земеделец може буквално да загуби стопанството си, посочва се в позицията на Асоциацията.

АЗПБ подчертава и че предложенията на земеделските производители нямат нищо общо с политиката и не бива да бъдат обвързвани с партийни интриги. Те целят облекчаване на режима за собствени водоизточници и намаляване на водовземането от язовири за питейни нужди за предотвратяването на евентуална водна криза.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във