Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Земеделците искат от Гечев съдействие за обединение в една камара

„Отдавна е време за коренна промяна в поземлените отношения и държавата да създаде траен модел, който да се справи с натрупаните проблеми.“

Това обяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на среща с ръководството Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).

Земеделците поставиха редица въпроси, по които търсят съдействие от министър Гечев, сред които – конкретни мерки, насърчаващи обединението на сектора в единна камара, получаването на обезщетения при отчуждаването на земеделските земи, напояването и комасацията.

Министър Гечев се ангажира дългосрочно да работи по тези теми, като изтъкна, че законодателството в областта на поземлените отношения трябва да се подобрява.

Земеделските производители поискаха единни указания към службите по земеделие при казуси с изготвянето на споразумения. Министър Явор Гечев посочи, че при конкретен сигнал от стопаните всички земеделски служби в страната ще получават едни и същи указания.

Министърът похвали браншовите организации в земеделския сектор, че са изградили капацитет да поемат част от задълженията на държавните органи – нещо, което ще намали административната тежест и ще повиши доверието към тях.

Браншовите организации поискаха промени в Закона за опазване на селскостопанското имущество, при застраховането, както и законодателни мерки, които да прекратят дублирането на договори за наем на земеделски земи.

От своя страна заместник-министърът Валентин Чамбов насърчи присъстващите на срещата: „Министерството на земеделието очаква конкретни предложения за законодателни промени от неправителствения сектор“.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във