Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Земеделци и животновъди блокират ключови пътища в страната

Земеделци и животновъди ще блокират днес ключови пътища в страната. Протестни действия ще има от целия земеделски сектор. Протестиращите настояват за отмяна на ограничаващата заповед на министъра на земеделието и храните Христо Бозуков за мярка 10 „Агроекология и климат“ и 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020) и незабавно изплащане на всички средства към земеделския сектор.

"На 4 места в страната в 11:00 часа на възлови места ще има блокади на магистрали. В Южна България отиваме в Свиленград на гръцката граница при пункт „Капитан Петко Войвода“, в Северна България има две точки – магистралата Варна-София и по посока ГКПП „Дунав мост“ и четвъртата е на път Е-79 преди Благоевград. Не е ясно колко време ще продължат блокадите на пътища. Управляващите не се усетиха и няма никаква реакция от тяхна страна по двете искания, жизненоважни за земеделския сектор, не знам как ще протекат протестите оттук нататък“, коментира Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, в интервю за БНТ.

Преди два дни земеделци протестираха в София заради забавянето на субсидиите. Според протестиращите правителството е забавило изплащането на парите по европейските фондове, като това е прецедент в рамките на страните от Европейския съюз.

Вчера земеделският министър Христо Бозуков определи протестите на животновъдите като предизборни. Бозуков отрече да се очаква спиране на пари по европрограми. Заповедта му, която разгневи животновъдите, засяга две мерки – 10 агроекология и 11 биологично производство. Причината е, че са се изчерпили средствата. Сметката е на минус при биологичното производство, а при агроекологията са останали около 14 млн. Той коментира, че парите са дадени на бенефициенти, на които са приети заявления и са за изплатено подпомагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във