Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зелените решения могат да разширят сътрудничеството ни с Германия

Пред германския бизнес Румен Радев открои предимствата на България като страна с добри условия за инвеститорите - висококвалифицирани кадри, макроикономическа стабилност и стратегическо разположение.

Традициите на успешното икономическо партньорство между България и Федерална провинция Хамбург ще се разширят в нови сфери като алтернативните енергийни източници и високите технологии. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с министър-председателя на провинция Хамбург и кмет на града Петер Ченчер.  Държавният глава е на посещение във Федерална Република Германия по покана на своя колега президента Франк-Валтер Щайнмайер, с когото българския президент проведе среща в Берлин.
Можем да преодоляваме днешните предизвикателства успешно, само ако заедно развиваме технологии, търсим нови решения и създаваме производство, подчерта държавният глава. По думите му в дългосрочен план България и Германия следва да обменят опит и да използват нови технологии и решения за постигане на независимост в енергетиката.
Президентът Румен Радев открои опита на Хамбург в

разработването на технологии в областта на зеления водород

и възможностите за сътрудничество с България в това направление. „Германия, със своята водеща индустрия, ще се нуждае от много водород в бъдеще, а България може да произвежда зелен водород и да бъде надежден доставчик“, посочи държавният глава и изрази увереност, че двете страни ще имат ползотворно сътрудничество в тази област.
В рамките на посещението си в Хамбург президентът Румен Радев проведе среща и с ръководството и представители на Търговската камара. Българският президент подчерта, че са необходими съвместни усилия за справяне с предизвикателствата, породени от пандемията и войната в Украйна. Пред германския бизнес Румен Радев открои предимствата на България като страна с добри условия за инвеститорите - висококвалифицирани кадри, макроикономическа стабилност и стратегическо разположение. По време на срещата в Търговската камара представителите на българския бизнес, включени в делегацията, водена от държавния глава, имаха възможност да обсъдят със свои германски колеги възможности за сътрудничество.
Реализацията на проект за 15 млрд. евро за производството на зелен водород в комплекса „Марица Изток“

беше представен от българския бизнес, част от делегацията, водена от държавния глава в Германия. Инвестиционните намерения предвиждат съвместно финансиране от страна на бизнеса на създаването на слънчеви мощности за производство на зелен водород, част от който да бъде изнасян, а друга да бъде предназначена за балансиране на енергийната мрежа в страната. Плановете на бизнеса са трансформацията на „Марица Изток“ да бъде завършена през следващите около 10 години, като се очаква да бъдат разкрити 7500 работни места и още 18 хиляди в поддържащите индустрии.
Българският бизнес бе представен от ръководствата на национално представителните работодателски организации, ръководството „Тракия икономическа зона“, най-голяма на Балканите, както и представители на компании с вече установени партньорства в Германия в областта на алтернативните енергийни източници.  Държавният глава подчерта, че в България вече има компании, които имат практически опит  технологично да заменят изкопаемите горива с водород.
По-рано държавният глава посети и една от най-големите металургични компании в Германия „Аурубис“, която развива активна дейност у нас със своя медодобивен завод. Румен Радев се запозна с дейността на компанията и открои необходимостта от още по-високи амбиции за увеличаване на износа на продукти с по-висока добавена стойност. Обща бе позицията, че корпоративната социална отговорност на компанията е силен позитивен пример за бизнеса.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във