Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зеленият сертификат не нарушава трудовите права, увери Донев

Зеленият сертификат не нарушава трудовите права на хората, заяви служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. Той изтъкна, че в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения, за да се запазят здравето и животът на населението и това е потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд. "Единственият начин да ограничим разпространението на вируса е с въведените мерки", категоричен е министърът. Той напомни, че работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират. Ако служител, заемащ позиция, за която се изисква зелен сертификат, не желае да се ваксинира, може да се тества.

Всички работодатели, чиито сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове от Регионалната здравна инспекция след заявка. Цената на вземането на пробата от 10 лева на тест, но те може да се спестят единствено ако работодателят осигури свое медицинско лице. В такъв случай резултатите от тестовете ще важат само за нуждите на предприятието, защото няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория.

По думите на служебния вицепремиер за момента въведените мерки не се отразяват на безработицата у нас и тя остава на ниско ниво.

По повод искането на синдикатите за вдигане на доходите Донев изтъкна пред БНТ, че според него има възможности за увеличение на минималната работна заплата. Дали това ще се случи и какво ще е увеличението, трябва да се реши след преговори със социалните партньори. Дали ще се запази добавката от 120 лева за пенсионерите и догодина е решение, което трябва да вземе следващото Народно събрание, уточни социалният министър. При всички случаи размерът на пенсиите ще се увеличи в края на декември заради новата формула, заложена в актуализацията на бюджета за тази година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във