Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Зеленият преход в ЕС ще е кървав, защото го организират чиновници

Според Тимерманс рекордно високите цени на електроенергията в ЕС показват, че блокът трябва да се отдалечи от изкопаемите горива и да ускори зеления преход.

Анализаторът Илиян Василе се възмути от изказване на зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който заяви, че "рекордно високите цени на електроенергията в ЕС показват, че блокът трябва да се отдалечи от изкопаемите горива и да ускори зеления преход".

Във вторник Тимерманс коментира европейските цени на електроенергията, които  се удвоиха тази година поради повишените цени на въглищата и газа, високите цени на CO2 и нехарактерно ниското производство на възобновяема енергия.

"Това изказване на Тимерманс, един от водещите адвокати на резкия зелен преход, само показва, че ЕС го чака много кръв, пот и сълзи. Вижте му биографията, няма и един ден с реално усещане за живота извън държавния служител - чиновник. За материалния свят, в който да направиш нещо, трябва да платиш, да планираш, да проектираш и оцениш, дали ти е изгодно на теб и на клиентите ти. Хора със самовнушена мисия на "Спасители", зад която удобно се крият, различни финансови акули", коментира Василев на страницата си във Фейсбук.

Според него натискът на климатистите върху индустрията с фосилните горива е довела до рязък спад в проучванията и добива им, несъответен на търсенето. И днес се очаква природният газ да премине 70 евро/за МВтч - грубо 140 лева на МВтч. Следващият месец у нас цената ще премине 110 лева на МВтч. "Подобни типове дори не се усещат че си играят с живота и благоденствието на хората", смята анализаторът.

"И най-лошото - у нас няма политици, които да го отрезвят. Кокалът който им подхвърлят с евросредствата, не може да стигне да покрие и една десета от щетите. От тук ако Европейската комисия продължава с подобни политики, без оглед на разрушителното им въздействие върху страните, ще нарастнат центробежните тенденции и там или ЕК се променя да не се правят на наднационални, или нови екзити. Ако мерим ползите на еврочленството и щетите на подобни политики - проста сметка тази година плащаме 5 милиарда лева за разрешителни за емисии и пак толкова за газ, заради зелените тъпи политики - за сведения миналата година платихме 1,2 милиарда, сложете и инфлацията ще станат 15 процента от БВП - преки щети от европолитики, колатералните отделно /инфлация, срив на активи/", пише Василев.

Той се определя като един от най-радушните привърженици на ЕС, но "такива като Тимерманс – и той е само един от много видни адепти на скоростния преход, ме карат да се прехвърля в лагера на евроскептиците и опонентите, просто за да оцелее страната ми. Като прибавите и 10 милиарда от корупция, която ЕК проспа, ерго толерира, и 15 милиарда еврощети - на 110 милиарда лева БВП, как изглежда сметката ползи - щети от членството ни в ЕС?".

"Има живот и без ЕС, особено ако затъва по такъв начин заради подобни политици. Откачането от "кораба майка" става не само желателно, но и задължително", твърди Илиян Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във