Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Зеленчуците поевтиняват

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, остава стабилен през април и след Великден пада до 1.431 пункта, като това е най-ниското ниво на ИТЦ от началото на годината.

През този месец се запазва тенденцията за поевтиняване на захарта, като за месец цената й пада с 3.4 процента до 1,41 лева за килограм, съобщава БТА.

Отчита се стабилизиране на цената на фасула, който поскъпва само със 0,7 на сто до 4,62 лева за килограм. Промяната на цените на млечните произведения на месечна база са в диапазона плюс минус един процент.

През април оризът и брашното поскъпват с 2 - 3 процента, а олиото - с 0,5 на сто. Цената на яйцата около празниците остава стабилна, като се качва с една стотинка до 0,19 лева за брой. Цената на свинското месо се качва с 5.3 на сто. Цените на месните произведения и пилешкото месо се променят в интервал от около два процента.

През април българските оранжерийни крастави са поевтинели на месечна база с около 23 на сто, а вносните краставици - с около 30 на сто. Цената на картофите пада този месец с 2,7 процента, а зелените салати поевтиняват с около 28 на сто.

Спрямо март доматите и зелето поскъпват с 8-10 на сто, а ябълките и лимоните поевтиняват с около три процента. На годишна база цените на повечето плодове и зеленчуци остават под нивата от април 2013 г. Поскъпване на годишна база е отчетено само при българските оранжерийни краставици - с 6 на сто.

На годишна база кравето масло поскъпва с 6.4 на сто, кравето сирене - с 5.6 на сто, а кашкавалът - с 1.8 на сто. Спрямо година по-рано трайният салам поевтинява с 7.5 на сто, пилешкото месо - с 4.5 на сто, малотрайните колбаси, кренвиршите и каймата - с около 2 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във