Банкеръ Daily

Иво Христов, евродепутат

Зелената сделка трябва да предвиди защита от външната конкуренция

 "Какви механизми за защита спрямо външната конкуренция предвиждате; какви стимули, за да подпомогнете европейската промишленост в контекста на екологичния преход? Ще отчитате ли националната специфика? Имайте предвид, че отказът от ядрена енергия в някои страни ще бъде много тежък удар за конкурентоспособността на икономиката." Тези въпроси отправи Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, към европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон. Бретон взе участие в заседание на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП, чийто член е българският евродепутат. 

"Зеленият пакт ще позволи на Европа да поеме моралното лидерство в битката срещу глобалното затопляне, но тя ще постави на изпитание нашата конкурентоспособност спрямо глобалните ни конкуренти, които не бързат да се отказват от традиционните енергоизточници", коментира Христов. 

По време на последната си пленарна сесия в Страсбург Европейският парламент прие резолюция за Европейския зелен пакт. Според българския евродепутат предложенията на Европейската комисия имат амбицията да създадат условия в икономически и социален план за справяне с измененията на климата и екологичните предизвикателства. 

"Това безспорно е стъпка в правилната посока. В името на нейното осъществяване обаче, не бива да се принасят в жертва държави от Съюза като България, които все още са силно зависими от природен газ и атомна енергия. На целите за климатична неутралност до 2050 г. трябва да се гледа с премерен реализъм, който ясно да отчита спецификите и нуждите на отделните държави членки. В България атомната енергия е гарант за конкурентоспособността на икономиката и може да се разглежда като инструмент за ефикасен екологичен преход в средносрочен хоризонт", смята Иво Христов и допълни, че всяка държава трябва да има правото да избира своя енергиен микс. 

Европейският съюз се ангажира да стане климатично неутрален до 2050 година. Представеният Европейски инвестиционен план за зелени сделки трябва да мобилизира публичните инвестиции и да помогне за отключване на частни средства чрез финансовите инструменти на Европейския съюз. Този подход ще доведе до инвестиции в размер на 1 трилион евро. 

Всички държави членки, региони и сектори ще трябва да допринесат за "зеления преход". Предизвикателството обаче не е едно и също за всички. Държави като България ще бъдат особено засегнати и ще претърпят дълбока икономическа и социална трансформация. Очаква се Механизмът за справедлив преход да осигури персонализирана финансова и практическа подкрепа, за да помогне на работниците и за да генерира необходимите инвестиции.

България ще получи 458 милиона евро по Механизма за справедлив преход. Полша ще получи най-много средства, следвана от Германия и Румъния. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във