Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зелената мисия на българския здравен туризъм

"Зелената мисия на българския здравен туризъм”. Това е темата на IX годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя е изключително важна, защото в контекста на събитията в световен и европейски мащаб - пандемията от COVID-19, войната в Украйна, климатичните промени, както и последствията от тях - здравният туризъм е сериозна и реална възможност да се предложи целогодишен качествен продукт за устойчив туризъм. Според министъра на туризма Илин Димитров, поставяме акцента върху зелената мисия на българския здравен туризъм, за да насочим вниманието си към ролята на българските климатолечебни и балнео-климатолечебни курорти за подобряване на здравния статус на населението, особено след двете години на пандемия.

Символично е и това, че събитието се провежда в Сапарева баня - в града с единствения гейзер у нас и с най-горещите минерални води в Европа - вече 104 градуса по последните измервания през месец май.

Освен безспорните природни ресурси, България разполага и с отлична материална база и подготвени медицински специалисти на световно ниво. Това е предпоставка за постигането на сериозен напредък в този сегмент на сектора, особено в посока развитие на здравен и медицински туризъм.

Според министър Димитров СПА туризма се развива успешно у нас тази година. По текущи оценки близо 20% от българските туристи са почивали във водещите 12 общини с развит балнео и СПА туризъм от началото на годината до 20 август. А това е добър индикатор за привлекателността и предпочитанията на българите за този вид туризъм. За периода от близо осем месеца от началото на 2022 г. в местата за настаняване в община Велинград са се регистрирали над 197 хил. туристи, в община Хисаря – над 88 хил., община Разлог – 86 хил., община  Сандански – над 75 хил., община Троян – 49 хил., община Павел Баня – над 38 хил., община Гърмен с над 34 хил., община Сапарева Баня – над 31 хил., община Девин – 30 хил., община Кюстендил – 14 хил., община Вършец – 13 хил., община Минерални бани с над  9 хил. туристи.

Само в тези 12 общини общо има над 665 хиляди регистрации на туристи в местата за настаняване за посочения период, което показва един много сериозен интерес към СПА туризма. 

Значителен напредък бе отчетен и в съвместната работа с германските здравни каси, която позволява граждани на Германия да се лекуват в България. Непрекъснато се работи в тази насока – чрез контакти с бизнеса, промотиране на дестинациите, както и редица срещи на политическо и експертно ниво.

Министерство на туризма и община Сапарева баня са партньори на конгреса, в който по традиция участват водещи специалисти и експерти от Европа и България в СПА и балнеосектора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във