Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Зелена светлина за тунела под Шипка

Върховният административен съд потвърди Оценката за въздействие на околната среда, с което даде зелена светлина за строителството на обходния път на Габрово и тунела под Шипка. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която днес инспектира рехабилитацията на пътни участъци в област Шумен. Строителството на съоръжението беше спряно временно, заради внесена от екоорганизации жалба в съда. Сега предстои апликационната форма за обекта да бъде допълнена и отново да бъде внесена за окончателно одобрение в Европейската комисия. „Решението на ВАС е окончателно и ние можем да продължим изпълнението на обхода на Габрово”, каза доволно регионалният министър.

Тя опроверга твърденията на опозицията, че сегашната власт е провалила проекта заради некадърност и липса на експертност при подготовката на апликационната форма. Терзиева обясни, че министерството е трябвало да изчака решението на съда.

По предварителни оценки тунелът под Шипка ще ни струва още около 120 млн. евро, като парите ще дойдат по линия на новото издание на оперативна програма "Транспорт". Съоръжението трябва да бъде изградено, тъй като той е част от ангажиментите ни при присъединяването ни към ЕС. Ако не го изградим, ще бъдем санкционирани.

Регионалният министър и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков инспектираха превантивния ремонт на близо 3 км от републиканския път ІІ-74 в кв. Въбел в Търговище.За ремонта са заделени близо 2.5 млн.лв., които са осигурени от спестените средства за зимно поддържане.

До края на годината за ремонтни дейности на пътната инфраструктура в област Търговище ще бъдат инвестирани около 15 млн.лв. Отделно 17 проекта на общините, на обща стойност 7.5 млн.лв., ще бъдат финансирани в областта по публичната инвестиционна програма на правителството.По-късно Терзиева провери рехабилитацията на 40.5 км от пътя Шумен - Велики Преслав – Върбица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във