Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зелена светлина за строежа на небостъргача "Златен век"

Две години след като беше спряно строителството на небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец" може да продължи. Това следва от окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС).  С него се потвърждава отмяната на заповедта на шефа на строителния надзор, с която строителството беше спряно през април 2019 г.

Върховният административен съд оставя в сила решението от 06.11.2020 г. на Административен съд – София град.  С решението на първоинстанционния съд беше отменено спирането от ДНСК на строежа на сградата "Златен век". Делото беше образувано пред ВАС по две касационни жалби, подадени от Директор на Дирекция "Правна" при ДНСК и по протест от зам.-градски прокурор на Софийска градска прокуратура.

От мотивите става ясно, че по отношение на първия строеж "административна сграда", спрян от директора на ДНСК, е установено по безспорен начин, че констатираните отклонения от проекта не са съществени.

В решението се посочва, че не е променена строителната конструкция на сградата и не е променен видът на конструктивните елементи. Относно втория строеж, предмет на заповедта, така наречения "изкоп/насип с дълбочина около 15 метра" е установено, че същият е бил засипан от възложителя няколко дни преди издаване на заповедта. Следователно, в тази част процесната заповед се явява издадена в нарушение на чл. 224, ал. 5 ЗУТ. Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на съдопроизводствените правила от категорията на съществените, въпреки обратните твърдения в касационните жалби. Поради това решението на първоинстанционният съд трябва да бъде оставено в сила като валидно, допустимо и правилно.

Изграждането на небостъргача беше спряно след разразяването на скандала "Апартаментгейт". Тогава ГЕРБ се раздели с втория човек в партията Цветан Цветанов, от поста правосъден министър си отиде Цецка Цачева, а оставки подадоха и двама зам.-министри - от тези на енергетиката и на спорта. Строителството на небостъргача пък беше спряно след намесата на тогавашния премиер Бойко Борисов.

Спорът между собственика на небостъргача фирма "Артекс" и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) мина през няколко съдебни инстанции. И последната от тях обяви заповедта за спирането на строителството на „Златен век“ за незаконосъобразна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във