Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Зелен град с подредено строителство - визията за София до 2050 година

Арх. Любо Георгиев, Йорданака Фандъкова и арх. Здравко Здравков.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесе за обсъждане в Столичния общински съвет „Дългосрочна визия за развитието на София до 2050 година“. По думите й документът е стратегически и по него е работено над две години с участието на организации и на жители на столицата.

Зелен град, със запазено културно-историческо наследство, град, достъпен за хората, подредено строителство. Това са част от целите на визията за София.

„Не се очаква в града да се преместят да живеят повече хора“, смята ръководителят на проекта арх. Любо Георгиев. По думите му, ако се застрои всичко, което е позволено в общия устройствен план, може да се населят още 1 милион души. „Това е един много силен аргумент да редуцираме параметрите в общия устройствен план. В друг аспект, какъвто и план да имаме, дали могат да дойдат толкова хора или колко хора могат да дойдат“, допълни той.

Арх. Георгиев поясни, че е направено представително проучване за цялата страна, от което е станало ясно, че голямата вълна към София по-скоро е утихнала и едва ли ще има повече хора, които да идват към София. „Не очакваме значително да се промени населението на София. То ще остане около 1,5 милиона, каквото е в момента“, посочи той.

Екологията – чист и зелен град, транспортът – кръвоносната система на всеки град, прозрачното управление – включване на гражданите. Това са трите основни приоритети за развитието на София през следващите години. Това обобщи пред БНР Андрей Зографски от „Спаси София“. „Експертите и гражданите свършиха своята работа. Сега е време политиците да превърнат стратегиите в реалност“, подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във