Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравното министерство ще може да раздава субсидии на инфекциозните отделения

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Министерството на здравеопазването ще раздава субсидии на инфекциозните отделения. Парламентът единодушно прие предложенията за промени в Закона за лечебните заведения, внесени в Народното събрание от шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова от ГЕРБ и група народни представители от управляващата партия.

Законопроектът е продължение на обявените от новия здравен министър проф. Костадин Ангелов мерки в подкрепа на лечебните заведения в страната. С промените здравният министър е задължен  да приведе в съответствие наредбата, по която се случва субсидирането.

Целта на измененията е държавните и общински болници да получават допълнителни средства от здравното министерство, за да поддържат в готовността клиники и отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни заболявания.

Предвижда се субсидирането да се извършва само през периода на обявено извънредно положение или на обявена извънредна епидемична обстановка.

В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва, че предложените изменения няма да доведат до въздействие върху държавния бюджет, тъй като субсидирането на лечебните заведения за болнична помощ се извършва в рамките на средствата за тези дейности по бюджета на Министерството на здравеопазването за съответната календарна година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във