Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравното министерство прие разпределението на бюджета

Ръководството на Министерството на здравеопазването прие разпределението на бюджета на ведомството за тази година. Разходите в приетия бюджет са в размер на 458 847.7 хил. лв., като завишението на разходите е в размер на 22 306.4 хил. лв., което е 5.1 на сто спрямо 2016 г.

За запазване и развитие на кадровия потенциал на здравната система чрез заплащане на труда на работещите в системата увеличението е в размер на 13 906.4 хил. лв. или 7.29 на сто спрямо миналата година. В тази сума е предвидено увеличение на средствата за разходите за персонал във връзка с увеличение на минималната работна заплата през 2017 г. В нея е включено и увеличение средствата за персонал в центровете по трансфузионна хематология, в центровете за спешна медицинска помощ, в държавните психиатрични болници.

За осигуряване на човешки ресурси в здравеопазването, които да могат да удовлетворят нарастващите настоящи и бъдещи здравни потребности се предвижда увеличение на разходите, свързани с придобиването на специалност в размер на 1 350 хил. лв., което е с 37 на сто повече спрямо 2016 г.

За оптимизиране на системата на болничната помощ с цел ефективност и повишаване мотивацията на медицинските специалисти, се предвижда увеличение в размер на 7 000 хил. лв., като 4 000 хил. лв. от тях се предвиждат за ефективно функциониране на спешните отделения към болниците, а 3 000 хил. лв. - за развитието на трансплантацията и високотехнологичното лечение на мозъчно-съдови заболявания. Увеличение на разходите в размер на 50 хил. лв. се предвижда за други оперативни дейности. 

С бюджета на Министерството на здравеопазването е гарантирано изпълнението на  Методиката на субсидиране на лечебните заведения, дейностите по изпълнение на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки, националните програми в областта на здравеопазването, в това число ще продължи и успешната реализация на програмата за майчино и детско здравеопазване.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във