Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравното министерство предлага нова наредба за лекарствата

Здравното министерство предлага за обсъждане наредба, която определя еднаквото прилагане на лекарства при терапии. Целта е да се постигне максимален ефект от използването на даден медикамент.  Текстовете са публикувани в Портала за обществени консултации на Министерския съвет. Срокът за общественото обсъждане е 14-дневен. 

Промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, засягащи основно паралелния износ на медикаменти, бяха окончателно приети на второ четене в парламента днес.

През септември 2018 г. парламентът окончателно промени Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, за да спре паралелния износ на лекарства. Това е честа практика, заради която ключови терапии за българските пациенти не достигат или се изчерпват много бързо след доставката, защото почти незабавно се препродават в другите държави от ЕС, където струват повече пари.

Една от основните промени в закона бе свързана със създаването на специализирана електронна система, чрез която ще се установява недостигът на медикаменти. Е-системата трябва да бъде създадена и поддържана от Изпълнителната агенция по лекарствата в срок до четири месеца от влизането в сила на закона. Чрез мярката бяха въведени по-високи санкции при извършване на нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък, като за търговците на дребно глобата е в размер от 10 000 до 20 000 лв. при първо нарушение и от 25 000 до 35 000 лв. при повторно нарушение. При търговците на едро имуществената санкция е в размер от 10 000 до 25 000 лв., а при повторно нарушение разрешението за търговия на едро се отнема със заповед на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Към момента общо 2300 аптеки са вече свързаните към системата за верификация, чрез която се извършва цялостна проверка на всички лекарствени продукти с нанесен индивидуален идентификационен код, като по този начин се удостоверява автентичността на лекарствата. Това представлява приблизително 100% от броя на аптеките, които имат договорни отношения с Здравната каса (2300) и е около 65% от общия брой на аптеките, които трябва да се свържат със системата (3600).
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във