Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравното министерство планира покупка на хеликоптери за спешна помощ

В момента страната ни изпълнява голям проект с европейско финансиране за модернизация на системата на спешната помощ, който предвижда строителство, обновяване и модернизация на 237 обекта на спешната медицинска помощ в страната, както и закупуване на 400 нови линейки. В новия програмен период здравното министерство ще кандидатства и за закупуването на хеликоптери за спешна помощ.Това каза здравният министър Кирил Ананиев на среща с председателя на Комисията по здравеопазване на Германския Бундестаг Ервин Рюдел. 

"Министерството на здравеопазването активно работи и за изграждането на Национална здравна информационна система. Друг фокус в работата на екипа на здравния министър е прилагането на мерки за справяне с липсата на кадри в системата на здравеопазването, коментира още Кирил Ананиев по време на срещата", каза Ананиев. .

На срещата стана ясно, че България, и Германия имат общи предизвикателства и проблеми, по отношение на които спешно трябва да се предприемат мерки.  Сред тях беше откроено осигуряването на бърза и адекватна медицинска помощ за малките и отдалечени населени места. Здравният министър и представителите на Комисията по здравеопазване в Бундестага се договориха обмяната на опит между двете държави да продължи.

В края на миналата година Европейската комисия без забележки одобри проекта за модернизация на спешната медицинска помощ, който е най-големият инфраструктурен проект в сферата на здравеопазването за настоящия програмен период 2014-2020 г. Общо 71 милиона евро от фондовете на политиката на сближаване ще финансират подобряването на оборудването, ефективността и достъпността на спешните здравни услуги в България. Проектът, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“  2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, се реализира на територията на цялата страна чрез строителство (в т.ч. и на нови сгради), реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ: спешните отделения на 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа; модернизиране на помещенията чрез: доставка на оборудване и обзавеждане на структурите на спешната медицинска помощ; закупуване на 400 нови линейки, оборудвани с медицинска техника и апаратура за спешна помощ.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във