Банкеръ Daily

Марияна Николова:

Здравният сертификат ще даде тласък за съживяването на туризма

Здравният сертификат ще улесни безопасното пътуване и по този начин ще даде важен тласък за съживяването на екосистемата на туризма. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на  проведената днес кръгла маса на високо ниво на тема „Европейски дигитален зелен сертификат“, организирана от Елизабет Кьостингер, федерален министър по въпросите на селското стопанство, регионите и туризма на Австрия.

Безопасното, безпроблемно и свободно пътуване, както и отворените граници са от основно значение за съживяването на туристическия сектор, поради което са необходими координация, подкрепа и солидарност както на равнището на ЕС, така и на международно ниво, за да се създадат необходимите условия за насърчаване на развитието в сектора в съответствие с основополагащото право на свободно движение, каза вицепремиерът. И добави, че българското правителство подкрепя създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани, хора с негативен тест за COVID-19 и хора, които вече са се възстановили от COVID-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите лица.

По думите ѝ това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност, предоставяйки свобода на движение и елиминирайки възможността за ограничение на несъществените пътувания.

Според нея е от съществена важност да не се допусне дискриминация по отношение на пътуващите от трети страни, които също отговарят на условията на дигиталния зелен сертификат.

По време на срещата министър Николова припомни, че България беше от страните инициаторки за въвеждане на зелен сертификат, и допълни, че трябва да се намери решение и за хората, които по редица причини – лични или медицински, не могат да се ваксинират.

Вицепремиерът разговаря и с Франк Кванте, генерален мениджър на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Двамата обсъдиха ситуацията в сектор туризъм и предстоящия летен сезон. На срещата присъства и Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена“ АД.

Вярвам, че осигуряването на публичен имидж на страната ни като безопасна дестинация е в наш общ интерес, заяви Николова. И добави, че Министерството на туризма е в постоянна координация с МВнР, МВР, Министерството на здравеопазването с оглед налаганите мерки, политики и стандарти за безопасност.

Относно облекчаването на визовия режим за туристите от трети страни вицепремиерът каза, че това е въпрос, по който Министерството на туризма съдейства на колегите от МВнР от години. Готови сме да отделим още повече ресурси в тази насока с оглед значимостта на важните ни пазари, поясни тя.

Министър Николова запозна Франк Кванте с условията за влизане в страната и въведените санитарно-хигиенни мерки в курортите. И разясни, че правителството, Министерството на туризма и здравните власти полагат всички необходими усилия за запазване сигурността и здравето на туристите. Следим обстановката непрекъснато и се надяваме в разгара на лятото повече чужденци да имат възможност да посетят страната ни, заключи тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във