Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравният министър спрял обществени поръчки за 30 млн. лв.

Спрени са няколко обществени поръчки за "огромни суми", които са били пуснати в последните дни на кабинета "Орешарски" от бившия здравен министър Таня Андреева. В документите има множество технически неизправности и несъобразявания със закона. Това съобщи служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков на пресконференция. Става въпрос за проекти на стойност близо 30 млн. лв.

Най-голямата поръчка - за около 12 млн. лева - е за т.нар. електронно здравеопазване. В спецификите на поръчката обаче има неясни и неточни изисквания. За пример министърът даде това, че за поръчаната електронна система се предвижда тя да може да се ползва от 1000 компютъра, при положение, че само личните лекари са 5000, а отделно към нея трябва да се свържат всички аптеки, болници и регионални здравни служби.

Друга спряна поръчка е за 5 млн. лева, с които трябвало да се ремонтират спешните центрове в провинцията. Това звучи като добра идея, но не е съобразено с факта, че в провинцията спешните центрове са разположени в общинските болници, а министерството няма право на ремонтни дейности в заведения, които не са нейна собственост, коментира Ненков. Непосредствено след решението за спиране на поръчката, той получил "една камара писма" от директори на общински болници, молещи го да не спира проекта. По наблюденията му обаче писмата били написани като по шаблон и нито едно такова писмо не дошло от официалните организации на болниците.

Спряна е и поръчка за 4 млн. лв. за санитарни автомобили, отново с проблеми в спецификацията, както и за 8 млн. лв. за медицинско оборудване на Спешните центрове в страната.

Министърът обясни, че няма да се загуби нито стотинка от тези средства, а ведомството тепърва ще прецени как да постъпи с проектите и на кои от тях да даде приоритет.

Д-р  Ненков съобщи още, че вече е премахнато районирането при спешните случаи, така че линейките да транспортират пациентите до най-близкото лечебно заведение. Болниците пък от своя страна ще имат задължението да уведомяват своевременно спешната помощ за броя свободни легла, с които разполагат. Центърът за спешна помощ в София пък ще докладва на министерството за всяка несполука при контакт с болницата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във