Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравната каса ще се лицензира като застраховател

Националната здравноосигурителна каса ще се лицензира като застраховател, така че да бъде конкурентоспособна спрямо останалите фондове, обяви здравният Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Той отговаря на депутатско питане за вида на Касата и новите финансиращи субекти в здравната система - осигурителни фондове или застрахователни дружества в предложения нов модел на здравеопазването.

"При предложения нов модел е използвана практиката на почти всички европейски държави, в които има многофондово финансиране. Основната цел на представения модел е да дава право на пациента да избира кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува на територията на страната, пълна информираност за обхвата и цените на медицинските услуги и лекарствата. Целта е да се въведе такъв модел, който да осигурява контрол върху качеството на услугите и да гарантира достъпност и финансова устойчивост", каза  Ананиев.

Министерството на здравеопазването ще определя медицинските стандарти, контрол върху медицинските дейности и тяхното качество чрез Изпълнителна агенция "Медицински надзор".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във