Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравната каса ще плаща тестовете и лечението от коронавирус

Здравното министерство предложи Националната здравноосигурителна каса да поеме тестовете и лечението на всички хора, които са заразени с коронавирус. Това гласят промените в Наредбата за основния пакет от здравни дейности, заплащани от Здравната каса, публикувани на сайта за обществени обсъждания.

Ведомството предлага в основния пакет здравни дейности да се предвиди възможност за диагностика на съмнителните и заболелите лица  и тяхното болнично лечение в рамките на съответните клинични пътеки. Така нареченото PCR изследване също трябва да се поема от Здравната каса, според предложените промени.

Другото предложение е да се добавят новите кодове за Covid-19 на Световната здравна организация към сега съществуващите клинични пътеки за лечение на бронхопневмонии, бронхиолити, вирусни и бактериални заболявания при деца и възрастни. Целта е да може да се отчитат хората с коронавирус и касата да плаща лечението им.

Следващата стъпка е Надзорният съвет на Здравната каса да определи размера на заплащане, както и да сключи анекси към договорите си с лабораториите за извършване на PСR тестовете за коронавирус. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във