Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравната каса ще издържи и на най-тежкия сценарий на епидемията

Здравната каса ще издържи и на най-тежкия сценарий на епидемията от коронавирус. Това стана ясно от думите на професор Петко Салчев, новият шеф на Националната здравноосигурителна каса, избран по време на извънредното положение, в което се озова България заради заплахата от разпространение на Covid-19.

Над 62% са свободните болнични легла, които могат да поемат заразени. В София са 69%. Затова и според Салчев може да се посрещне предизвикателството от епидемия у нас.

Над 20 милиона лева ще бъдат преведени на общопрактикуващите лекари. 16 милиона лева ще отидат за зъболекарите. Над 52 милиона лева ще бъдат преведени за онколечение и 8 милиона лева - на лабораториите. Пари ще стигнат и до болниците.

Началникът на здравната каса изтъкна пред БиТиВи, че няма нужда от специална клинична пътека за коронавируса. Пациентите се лекуват по пътека 104. А лекарите няма защо да се притесняват, че болниците няма да имат пари заради спрените планови операции.

Достъпът на гражданите до медикаменти и до скъпоструващи лекарства трябва да бъде максимално облекчен, затова и касата издаде специални указания към аптеките, за да се избегне струпването на пациенти пред кабинетите на джипитата, поясни шефът на НЗОК.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във