Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗДРАВНАТА КАСА СЕ ОКАЗА БЮДЖЕТЕН ОТЛИЧНИК

Недобросъвестното отношение на упражняващите лекарската професия специалисти е накарало 108 540 софиянци до момента да поискат смяна на своите GP-та. Недоволните представляват около 10% от общия брой на ползващите безплатна медицинска помощ в столицата. Такава е тъжната статистика и тя не е окончателна. От Националната здравноосигурителна каса напомнят, че последният срок за смяна на личния лекар изтича на 15 януари 2001 година. Тази дата е окончателна и поредно удължаване на срока няма да има.
Националната здравнооосигурителна каса (НЗК) преизпълни приходната част на бюджета си за 2000 г. с 3%, което в реално изражение означава 12.634 млн. лв., съобщи заместник-директорът на касата д-р Димитър Илиев. Това било постигнато, въпреки че през миналата година нейните разходи по безплатните лекарства, включени в Националния рамков договор (НРД), са се увеличили в сравнение с 1999 година.
Значителна част от приходите били резултат от дейността на контролните органи на Националния осигурителен институт (НОИ), санкционирал неизправните платци - няколко големи фирми, които не са издължили здравните си осигуровки. Приходи дошли и от глобите, наложени на GP-та, за излишно изписани от тях безплатни лекарства, както и за нарушения на НРД. Типичен случай е регистриран в област Плевен, където четирима лични лекари са изписвали безплатни медикаменти на пациенти, които въобще не са знаели, че са лекувани. Срещу плевенските нарушители е повдигнато обвинение и съставените им актове са предадени на прокуратурата. До този момент общият приход от санкции надхвърля 4 млн. лв., като 80% от тях вече са изплатени на касата.
За разходната част от бюджета на НЗК все още не могат да се дадат конкретни данни, тъй като плащания ще се извършват до края на този месец, уточни д-р Илиев. След отчитането им обаче се очаква харчовете да не надвишат заложената в началото на 2000 г. цифра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във