Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравната каса пое всички дейности на Фонда за лечение на деца

Националната здравоосигурителна каса официално пое всички административни функции по лечението на деца и възрастни в чужбина. Това става след като през март правителството взе решение фондът да не функционира самостоятелно. Основната цел на промените е оптимизиране на процедурите за разглеждане на заявленията и ефективно разходване на обществените средства за подпомагане лечението на деца за дейности извън обхвата на здравното осигуряване, е посочено в решението на кабинета.

Заявления се подават в централния офис в София, като вече е обособена и приемна, както за деца, така и за възрастни. За улеснение на хората в страната, ще има възможност да се кандидатства за финансиране и в регионалните каси, но това ще се случи най-рано през октомври.

Д-р Галя Йорданова, директор на дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социлна сигурност" в Здравната каса, обясни, че 46 са заявленията, които са необработени, по-точно неприключени, по тях ни предстои да се влезе в детайли. 24 са от комисиите за лечение в чужбина. Тя обещава, че няма да има прекъсване в разглеждането на заявления.

Условията за кандидатстване остават същите. Цялата информация, нужна на родители и пациенти е налична на сайта на касата. На по-късен етап там ще може да се проследява и онлайн "движението" на документите.

Относно лечението на пациенти, извън страни от ЕС, д-р Йорданова заяви, че там също няма да има промени и стига да е доказан терапевтичният ефект на дадено лечение, то ще бъде поемно от касата.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във