Банкеръ Daily

"Български пациентски форум"

Здравната каса подписа смъртната присъда на пациентите

Представители на федерация "Български пациентски форум" отправиха молба към депутатите да не подписват предложения проект на Закон за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. 

На 26 октомври Надзорният съвет на Здравната каса прие рамката на бюджета на институцията за 2018 г., след като в голямата си част се съобрази със становището на Министерството на здравеопазването. Предвидени са 3 859 978 000 лв. от здравноосигурителни приходи и трансфери от други институции. Чрез преразпредение на проектобюджета за 2018 г. са осигурени 7 млн. лв. повече към определените 200 млн.200 хил. лв. за първична извънболнична помощ.  

Вчера правителството одобри законопроекта за бюджет на Касата за 2018 г. и предлага на Народното събрание да го приеме.

Според пациентската федерация Надзорният съвет на НЗОК е подписала смъртната присъда на пациентите и на българското здравеопазване.

"Засега лишени от лечение са пациентите с: хронична лимфоцитна левкемия, идиопатичната белодробна фиброза, остра лимфобластна левкемия, пациенти с умерено тежък до тежък активен ревматоиден артрит, хормонално позитивен/ ХЕР-2 негативен метастатичен рак на млечната жлеза, пациенти с неоперабилен или метастазирал меланом с BRAF V600 мутация, пациенти с бъбречен ангиомиолипом, пациенти с астма, които въпреки осъществяваното досега лечение продължават да имат астматични симптоми, пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб", обясниха от федерацията. 

Миналата седмица Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) алармира, че животоспасяващи терапии може да не достигнат до пациентите, ако Националната здравноосигурителна каса не ги заплаща през следващата година. 

Много нови лекарствени терапии, които пациентите в повечето европейски държави получават, може да останат недостъпни за българските пациенти заради мораториум върху заплащането им от Здравната каса, приет от Надзорния съвет на НЗОК, който предстои да бъде разгледан от Парламента.

Според фармацевтите се оказва, че поради тази забрана широко прокламираното увеличение на средствата за здраве с 400 милиона лева няма да доведе до подобряване на лекарственото лечение на българските пациенти. Някои от новите терапии са животоспасяващи, дават повече възможности за лечение, а в някои случаи може дори да са по-изгодни за Касата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във