Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравната каса: Хемодиализата и ражданията няма да бъдат лимитирани

По повод изказвания в социалните мрежи от страна на представители на пациентски организации, че някои дейности, като хемодиализата, са лимитирани от страна на Националната здравноосигурителна каса, заявяваме, че това не отговаря на истината, съобщиха от Здравната каса. 

"За да се осигури достъп до избрано от пациента лечебно заведение, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса, в спешен порядък, взе решение дейностите, свързани с хемодиализа, раждане и грижи за здраво новородено да бъдат извън регулация на стойностите, определени на ниво районна здравноосигурителна каса, като регулацията ще е на ниво НЗОК", заявиха от Касата. 

На 27 февруари Народното събрание прие годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г., внесен в парламента в средата на миналата година. Обсъждането му мина с призиви за по-голяма ефективност и мерки срещу източването на касата. 

За 2017 година са били реализирани близо 2 милиона и 260 000 приема в болниците в цялата страна, като водещи са били сърдечносъдовите заболявания, показва отчетът. В него като траен показател се очертава нарастването на разходите за лекарствени продукти заради навлизането на нови скъпи молекули, както и на ежегодното нарастване на броя на здравноосигурените лица, които са се обърнали към системата.

В областта денталната медицина докладът показва нисък дял на пациентите, които са ходили на зъболекар, като в област Силистра едва 18% от гражданите са посетили зъболекарски кабинет за цялата 2017 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във