Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравната каса е платила над 1 млн. лв. за PCR тестове от април до август

Националната здравноосигурителна каса е одобрила и заплатила 1 159 440 лв. за извършване на PCR тестове за COVID-19 за периода април - август, показва справка на НЗОК, публикувана на интернет страницата ѝ.

Общият брой на изследванията е 19 324. Най-голям брой изследвания са платени в София 6754, следва Варна с 4285, Пловдив 2289 и Стара Загора 1225. В Пазарджик са едва 86, а в Хасково 41.

От 1 март до 31 август по отчетени към НЗОК пациенти с COVID-19 на болниците са платени 6 269 916.61 лв., в които са включени клинични пътеки, клинични процедури, за лечение на пациенти, поставени под карантина и др.

От Българския лекарски съюз настояват да има пункт за набиране на проби за COVID-19, извън лечебните заведения. Когато пациентите попаднат в болница с усложнения, са минали поне през двама, трима лекари, рядко са пациентите, които се самонасочват, за да бъдат хоспитализирани. Това заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов

Оказва се, че от началото на епидемията от коронавирус в България личните лекари все още нямат точен алгоритъм за действие, в случай че имат заразен пациент, независимо дали става дума за ученик или не. Тезата изрази по Българското национално радио д-р Виктория Чобанова, общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област.

Общопрактикуващият лекар критикува и наскоро създадения координационен център за разпределяне на пациенти със съмнение за COVID-19, като по думите ѝ до него не може да отиде всеки, който иска да се изследва без да е минал през предварителна процедура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във