Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравната каса дължи плащане за надлимитно лечение на болниците

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) дължи плащане на болниците за реално извършени от тях дейности, които надхвърлят въведените от самата нея лимити. Това следва от първото произнасяне по същество на Върховния касационен съд (ВКС) по едно от множеството дела, които болниците водят срещу касата. 

Пловдивският апелативен съд осъжда НЗОК да плати над 60 000 лв. с лихвите на МБАЛ „Уро медикс”. Сумата е за надлимитна дейност по 13 клинични пътеки през юни 2015 г.

В решението си върховните съдии заявяват, че е основана на закона тезата на втората инстанция, че „когато здравноосигурени лица са избрали за лечение конкретното болнично заведение и като резултат на упражненото от тях право на избор, безусловно признато им и гарантирано от Конституцията и Закона за здравното осигуряване, изпълнителят е извършил реално дейностите по чл.45 ЗЗО“ те, дори и да надхвърлят определените лимити, „не сочат на виновно договорно неизпълнение от негова страна, което да освобождава възложителя от договорната му отговорност за насрещната престация“.

„В тази насока на разсъждения е необходимо да се отбележи, че в процесния договор не само липсва предвидена по общо съгласие на съконтрахентите възможност при изчерпване на предварително определените лимитирани бюджети болничното лечебно заведение -изпълнител да откаже или преустанови изцяло, респ. за исковия период, предоставянето на болнична медицинска помощ на правоимащи здравноосигурени лица в рамките на гарантирания здравен пакет, извън спешната такава, но именно с цел да гарантира правото на свободен достъп на здравноосигурените лица до избрано от тях лечебно заведение законодателят изрично е предвидил в бюджета на НЗОК за 2015 г. задължителен резерв, средствата по който са предназначени за „непредвидени неотложни разходи“ по см. на чл.1, ал.2, ред.1.4, и съгласно чл.25 и чл.26, ал.2 ЗЗО служат за плащане разходите при значителни отклонения от равномерното разходване на определените бюджетни средства“, заяви ВКС и отбелязва, че надлимитната дейност „подлежи на заплащане от възложителя, щом в хода на делото е доказано, че извършените от изпълнителя дейности са били в обхвата на гарантирания на здравноосигурените лица пакет здравни дейности“.

Припомняме, че през ноември 2020 година 55 болници получиха близо 11 млн. лв. от НЗОК за отчетена, но незаплатена дейност за 2015 и 2016 г. Тази възможност бе предвидена извънредно с промени в бюджета на касата за същата година, които позволиха да се разплатят 75 млн. лв. на болниците за надлимитна дейност, извършена преди няколко години. Това се възприема като глътка въздух в бюджетните неволи на лечебните заведения тази година, тъй като голяма част от дейността им е блокирана заради корона кризата.

Платените 11 млн. са малка част от неплатената дейност над лимитите, спуснати по времето на Петър Москов. За три години - от 2015 до 2017 г., болници са отчели над 150 млн. лв. над лимитите. Част от здравните заведения съдиха успешно касата за тези пари, като първоначално през лятото решението беше да се плати само на тях. 

Така например разградската болница "Св. Иван Рилски" осъди касата за над 600 000 лв. доказана, но незаплатена дейност, като става дума за лечението на 1197 пациенти през 2016 г., от които 976 - спешни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във