Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравната каса дължи 285 млн.лева на чуждестранни институции

Националната здравноосигурителна каса дължи 285 млн. лв. на чуждестранни институции. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на касата Жени Начева. 

Задълженията са основно към Австрия, Великобритания и Германия и за сумата е изготвен график за обслужването и погасяването им. Просрочените задължения в края на 2018 г. към чуждите фондове за лечение на българи в чужбина са 135 млн. лв. Те ще бъдат изцяло заплатени през 2020 г. 

Начева обяви, че над 70 млн. лв. приходи допълнително е събрала НЗОК за миналата година, като 67 млн. лв. от тях са били насочени за плащания за лекарства.

При представяне на финансовия отчет на НЗОК за 2018 г. пред надзорниците Начева е пояснила, че от резерва на НЗОК - 114 млн. лв., 8 млн. лв. са били разпределени за специализирана извънболнична медицинска помощ, близо 63 млн. лв. са били за лекарства и 39 млн. лв. са били за болнична медицинска помощ. За здравноосигурителни плащания са били пренасочени и над 3 млн. лв. от капиталовите разходи, както и 800 хил.лв. от средствата за издръжка.  Освен това Здравната каса има несъбрани вземания в размер на 2 954 000 лв. от притежатели на разрешителни за употреба, за които са сключени договори за представянето им и не са издължени. Тези вземания трябва да се направят тази година.

На 17 юни с решение на Надзорния съвет на НЗОК  бе приет и подписан анекс към Националния рамков договор за 2018 г., с който се повишават цените на някои клинични пътеки в областта на педиатрията, неонатологията, пулмологията и др.  За плащане на по-високите цени на клиничните пътеки, с решение на Надзорния съвет от 27 май, касата отблокира от резерва си 50 млн. лева. 

Наскоро бе съобщено, че Здравната каса е санкционирала болниците с едва 1.048 млн. лв. за първите три месеца на годината. Направени са 1308 проверки. Глобите са за 254 888 лв, а начислените неоснователно получени суми в размер на 726 912 лв. При внезапен контрол на място обаче санкциите са за едва 66 941 лв. Бюджетът на болничната помощ тази година е 2 млрд. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във