Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ БРОИ ТРОХИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ

В нито една от шестте оперативни програми на българските експерти за усвояване на средствата от структурните фондове на Европейския съюз здравеопазването не е посочено като приоритет. Наистина в някои от тях се говори за него, но някак си между другото. Което е доста неприятно при състоянието на българския здравен сектор. В Полша тази сфера е приоритет за 2007-2013 г. и ще разчита на около 1.5 млрд. евро от Европейския социален фонд. Ние, според заместник здравния министър д-р Валери Цеков, евентуално ще получим през следващите седем години 500-600 млн. евро от еврофондовете. А и тези сметки май са правени без кръчмар.
От Министерството на здравеопазването тепърва предлагат в оперативната програма Развитие на човешките ресурси да бъде отделен самостоятелен раздел, наречен Работоспособност чрез по-добро здраве, в който да се наблегне на конкретни мерки и дейности: за превенция и ранна диагностика на социалнозначимите заболявания; за оптимизиране на спешната медицинска помощ, осъвременяване на материалната база за лечебните заведения и т. н. Министерството предлага нови мерки и в други три оперативни програми: Развитие на селските райони, Околна среда и Административен капацитет. Никой обаче не иска да се застъпи за такива промени.
Здравеопазването фигурира във всички области и не може да бъде отделено като отделен приоритет в програма, смята заместник финансовият министър Любомир Дацов. Според него вече е и много късно за пренаписване на документите. Но в оперативните програми присъствали достатъчно много мерки, свързани с този сектор, и оттук нататък по-важна била практическата готовност с проекти, които да се състезават за финансиране. От своя страна Искра Михайлова - заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, отбелязва, че по програмите за териториално и трансгранично сътрудничество и досега е имало възможности за финансиране на социална инфраструктура, но здравни проекти не са предлагани.
Международният институт за здравеопазване и здравно осигуряване е сред малкото организации, които са се възползвали от Програмата за обществено здравеопазване (2003-2008 г.), и то чрез конкурси директно в Брюксел. Тази европейска програма за потенциалните български участници беше блокирана от Министерството на здравеопазването през май 2003-а. Ведомството закъсня с подписването на споразумението за участие на държавата ни и внасянето на държавната вноска, което не позволи да се подготвят проекти и съответно - да се усвоят средства от ЕС в полза на нашето здравеопазване, обясни за БАНКЕРЪ директорът на института и бивш здравен министър д-р Илко Семерджиев. Евросъюзът изведе здравния сектор сред приоритетите, но в България вървим в коренно противоположна посока, коментира още Семерджиев. Една от основните причини здравеопазването ни да не бъде допускано до сериозните финансови ресурси е фактът, че то е нереформирано и буди недоверие в институциите за рационалното разходване на парите.
Не бива да се забравя и че всеки проект, кандидатстващ за европари, трябва да е осигурен със съответно съфинансиране от българска страна. Това е трудноосъществима задача, като се имат предвид оскъдните средства, които държавата отделя за здравеопазване през последните години (4.2-4.4% от БВП), и незавидното финансово положение на общините. А ако нямаме национални схеми за съфинансиране, по никакъв начин не могат да се усвоят средствата от Европа, убеден е народният представител д-р Хасан Адемов.
Финансовата рамка за структурните фондове на ЕС за периода 2007-2013 г. ще бъде одобрена от Европейския парламент на 19 май. Според заместник здравния министър Валери Цеков тя предлага големи възможности за инвестиции пряко в сферата на здравеопазване - за модернизация на здравната инфраструктура, техническа помощ, инвестиции в медицинско и лабораторно оборудване... Големи възможности - със сигурност, но дали ще ни огреят и нас?
В крайна сметка българските власти пропуснаха шанса да определят здравния сектор за ключов приоритет. И сега на нашето здравеопазване не му остава друго, освен да се задоволи с остатъците по мерките за здравни подобрения. Добре, че тях ги има в оперативните програми... Поне на хартия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във