Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Здравеопазването с фиктивен договор

От втори опит синдикатите и работодателите се споразумяха за подписването на Колективния трудов договор в здравеопазването, който влиза в сила със задна дата от 1 юли 2012-а. Според здравния министър Десислава Атанасова споразумението предвижда началните месечни заплати на работещите в сектора да се увеличат с между 10 и 20 процента. Ще има и доплащане от 1 лев за час нощен труд.


Контрактът обаче няма задължителен, а само пожелателен характер. На болниците бе оставена възможността да откажат повишение на заплатите на персонала си, ако се аргументират, че не могат да си го позволят. При спор между работодателя и служителите около изпълнението на увеличението се предвижда двете страни да потърсят съдействие от отрасловия съвет, който ще е под патронажа на Министерството на здравеопазването. В съвета ще влизат представители на здравното ведомство, синдикатите и работодателите. Той може да разреши на лечебниците да запазят досегашните възнаграждения, ако изплащат дългове и кредити или имат по-малко приходи и повече разходи. Именно в такова положение са над 90% от държавните и общинските болници в страната.


В договора са заложени и напълно безсмислени нива на минимални заплати. За лекарите с две специалности най-ниският доход е 770 лв, а според данните на синдикатите те получават средно 1127 лева. За лекарите с една специалност са заложени 720 лв., но и те получават с около 400 лв. повече. Медицинските сестри в общинските болници трябва да взимат поне 520 лв., при средна заплата от 760 лева. В подобно съотношение варират и цифрите за медицинския персонал в държавните болници, бившите диспансери и заведенията за долекуване.


Предишният здравен министър д-р Стефан Константинов нарече Колективния трудов договор бюрократичен инструмент. Константинов изтъкна, че за да се случи реално набелязаното увеличение, трябва да има и предвидени средства. Такива обаче няма и това води до едно хартиено въртене на пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във