Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Здравеопазването и земеделието - приоритетни в развитието на изкуствения интелект

Рамка на национална стратегия за развитие на изкуствения интелект разработиха учени от БАН по инициатива на председателя на БАН - академик Юлиан Ревалски. Документът е предоставен за разглеждане в Министерския съвет и е изготвен с цел да се подпомогне формирането на национална стратегия за развитието на изкуствения интелект у нас до 2030 г. Европейската комисия препоръчва тези стратегии да се включат в интегриран 10-годишен план на действие.

"В Рамката на национална стратегия за развитие на изкуствения интелект, разработена от БАН, се съдържа обобщение на насоките на основните европейски документи, публикувани в последната година и половина. В рамката сме дали визия как другите европейски страни, създали такива стратегии, избират като фокус една или друга област на приложение и как те виждат развитието на изкуствения интелект в техните държави. Сред основните приоритети за приложение на изкуствения интелект са здравеопазването и земеделието", каза проф. Галя Ангелова от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН пред Bloomberg TV Bulgaria. 

Според госта много страни избират интелигентното земеделие за свой фокус. 

"Постарали сме се да изготвим приложение, резюмиращо какво означава интелигентно земеделие, животновъдство, опазване на околната среда, внедряване на всякакви автомати, дронове и т.н. Ако съберем анонимни данни от пациенти за заболяванията в Европа, ще можем да научим как възникват и се лекуват заболяванията и ще можем силно да подобрим превенцията и ранната диагностика", допълни експертът.

Разработване на стратегия за изкуствения интелект в България би могло да се случи наесен. Отделно у нас имаме и ниша за създаване на специализирани роботи.

"Можем да си представим интелигентни асистенти, които заместват определени длъжности. У нас колцентровете на чужди фирми също използват такива програми. Примерите в Европа на базата на събраните данни говорят за внасяне на интелигентност в проследяване на съдебни процедури. Двете области са тясно свързани. Интелигентният софтуер би следвало да е по-добре подготвен относно кибератаките, но имаме нужда и от подготвени кадри, и от политики за изграждане на мрежите", обясни проф. Галя Ангелова.

Професиите, свързани с човешка съпричастност и комуникация, мисъл, творчество и организация, ще останат. Ще се появят професии, които допълват технологиите и обучението на изкуствения интелект. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във