Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, НО САМО НА ХАРТИЯ

На пациентите им дойде до гуша да слушат за деня, в който няма да висят с часове пред кабинета на личния си лекар и ще получават точно това лечение и медикаменти, от които се нуждаят. В знак на протест част от тях спряха да ходят на лекар, други станаха още по-болни, трети обявиха бойкот на цялата система и отказаха да плащат осигуровки. На докторите пък им втръсна да чакат здравната реформа с обещаната модернизация и масово се изнасят в чужбина заедно (или поотделно) с медицинските сестри. Останаха, разбира се, и малко ентусиасти, които се губят на мощния фон от некадърните, но алчни медици. Тъкмо тия последните обърнаха медицинската помощ на търговия и взеха здравето на българина. Вече не е странен дори фактът, че на управляващите партии пък хич не им пука за това. Заради всичко това най-новите им и революционни идеи за промени в сектора естествено се разтвориха в потока от обещания и не задържаха вниманието на медиите.
Миналия уикенд в Хисаря съветът на тройната коалиция все амбициозното решение да демонополизира здравното осигуряване, като позволи на частните фондове да се конкурират пряко с Националната здравна каса на пазара на медицински услуги. Тримата лидери обаче пропуснаха да запишат конкретни срокове и форми за реализация на идеята си - само я включиха в актуализираната си програма. След проточилите си дебати не стана ясно и дали ще има промяна в размера на здравната вноска, както и дали ще бъде въведен втори стълб на здравното осигуряване.
Нищо ново под слънцето!, би коментирал всеки по-запознат с процесите в сектора. Сценарият е известен от декември 2007-а, когато кабинетът уж раздвижи заспалата система, премахвайки мораториума върху приватизацията на болниците. Отдавна обездвиженото здравеопазване обаче само премести патерицата от едната ръка в другата и отново изпадна в летаргия, защото освен отписването на въпросния текст от закона нищо не последва. Само нейде сред разпоредбите се мъдри един забранителен списък с имената на лечебните заведения, които няма да подлежат на продажба. До прилагането му обаче едва ли ще се стигне - не и преди коалицията да се размърда и не напише черно на бяло плана за раздържавяване заедно с конкретните условия и срокове за него. Да не говорим, че на никого не му е дошло на ум да направи точна сметка за парите, които ще спечели (или ще загуби) държавата от приватизацията, какви са евентуалните рискове, които може да й се наложи да поеме.
В тази ситуация дори е излишно да се припомня, че страната още не разполага и с Национална здравна карта, която да каже в кои райони има прекалено много медицински персонал и неизползвани легла за оптимизиране и къде въобще липсват. Благоволението на депутатите очаква и Националната здравна стратегия заедно с амбициите си да превърне българското здравеопазване в европейско. Предвижда се също концесиониране на медицински дейности и публично-частно партньорство, но ... отново само на хартия. Трябва да се създадат още гаранционен и солидарен фонд, за да се осигурят финансовата стабилност на здравната система и достъпът на всички социални групи...
Как ще стане това ли? Всичко е въпрос на коалиционно въображение...

Facebook logo
Бъдете с нас и във